Uskoro 14. Festival sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim“

0
83

Festival sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“ je jedini festival posvećen sevdalinci u svijetu, koji ima društvenu, kulturno-historijsku misiju očuvanja i prepoznavanja kulturno-historijskog značaja sevdalinke za Bosnu i Hercegovinu, kao najvredniju muzičku baštinu naših prostora. Festival će u novembru 2022. godine doživjeti svoje četrnaesto izdanje, a sastoji se iz nekoliko aktivnosti/projekata:

  1. 1. Međunarodno takmičenje mladih harmonikaša “Sevdalinko harmonikom opjevana”
  2. 2. Takmičenje autora i izvođača 
  3. 3. Revijalna noć- sa gostima

Na dosadašnjim festivalima je učestvovalo preko stotinu vrsnih interpretatora sevdalinke iz BiH, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Njemačke, Holandije, Austrije kao i prateći orkestar kojeg čine izuzetni poznavaoci i baštinici sevdalinke pod rukovodstvom prof. Dejana Milkunića.

Neki od očekivanih izvođača na revijalnoj večeri su: Halid Bešlić, Nedeljko Bilkić, SnježanaĐurišić, Merima Njegomir, Semir Cerić Koke, Fatmir Sulejmani, Ramiza Mikunić, Armin Jusufović, Slađana Mandić i mnogi drugi umjetnici iz BiH i regije.

Ukoliko želite biti dio takmičarske večeri Festivala, svoju prijavu vrlo jednostavno možete izvršiti klikom OVDJE ili na e-mail adresu festivalsevdalinke@gmail.com sa naznakom „Za direkciju festivala“.

Takmičari trebaju poslati originalne, neobjavljene i neizvođene pjesme nastale po uzoru na tradicionalnu muziku BiH “sevdalinku” sa tekstovima pjesama, pisanim isključivo na službenim jezicima i ravnopravnim pismima u BiH. Uz prijavu autori trebaju priložiti demo snimak kompozicije  u trajanju do četiri (4) minute.

Prijave su otvorene do 30. septembra 2022. godine.