Roditelji traže 1,4 milijarde eura od TikToka zbog podataka o djeci

Autor

Kategorije

Podijeli

Hiljade roditelja u Holandiji traže odštetu u ime svoje djece od popularne video platforme TikTok. Oni ukupno potražuju više od 1,4 milijarde eura, objavilo je holandsko Udruženje za istraživanje informacija na tržištu (SOMI). Oni navode da je riječ o više od 64.000 roditelja.

Kao razlog se navodi to što TikTok bez dozvole prikuplja podatke o maloljetnicima radi ciljanog oglašavanja. Uz to, djeca su izložena opasnostima kroz takozvane izazove u kojima korisnici platforme jedni druge izazivaju da vrše rizična djela.

Prema uslovima korišćenja TikToka, maloljetnicima je potreban pristanak njihovih roditelja/staratelja da bi je koristili, dok djeci mlađoj od 13 godina nije dozvoljeno da koriste aplikaciju. Ta kompanija na svojoj web stranici ističe da su korisnicima dostupne postavke privatnosti, kako bi mogli da “odaberu postavke koje im odgovaraju”. Fondacija SOMI je neprofitna organizacija posvećena zaštiti osnovnih prava korisnika internet usluga, navodi se na njihovoj web stranici. TikTok je internet platforma u vlasništvu kineske kompanije ByteDance. Operator platforme ranije je objavio da preduzima mjere za povećanje bezbjednosti mladih korisnika.

Autor

Podijeli