Norveška traži da influenceri na društvenim mrežama prijave retuširane fotografije

0
1250
ArticleTop

Iz Norveške nam stižu vijesti kad je riječ o prikazivanju nerealnih standarda ljepote koje uporno viđamo na društvenim mrežama. Sa 72 glasa za i 15 glasova protiv, izglasan je zakon koji obavezuje influencere da jasno naznače je li fotografija koju su objavili obrađivana.

Drugim riječima, ako se stanje u struku, promijene ton kože, povećaju usne ili bilo šta slično, njihovi će pratitelji morati znati da ne gledaju njihovu stvarnu fotografiju. Međutim, ovaj se zakon ne odnosi baš na sve fotografije influencera, već isključivo na plaćena partnerstva, odnosno saradnje s brendovima.

Na taj se način potrošači nastoje zaštititi od lažnog oglašavanja, kao što su „čarobne“ pilule za rast kose ili ravan stomak. Osim toga, kako poručuju iz norveške vlade, pritisak da se izgleda najbolje moguće danas je prisutan svugdje, od škola do radnih mjesta, a ovaj zakon vide kao korak u pravom smjeru za suzbijanje negativnog utjecaja društvenih mreža.

Podsjećamo, ovakve tendencije nisu novost; Francuska je još 2017. donijela zakon koji obavezuje magazine da označe sve obrađivane fotografije, a servis Getty Images iz svoje je baze uklonio sve obrađivane fotografije modela.

ArtickeBottom