“Koncentriši se, baba” Pjera Žalice otvorio 26. SFF

Autor

Kategorije

Podijeli

Pjer Žalica napravio je neobičan zaokret svojim novim filmom „Koncentriši se, baba“ koji je otvorio ovogodišnji Sarajevo Film Festival. Reditelj i scenarist Žalica napravio je tragikomičnu usporedbu između raspada jedne obitelji i raspada Jugoslavije. Nakon filmova “Gori vatra” (2003.) i “Kod amidže Idriza” (2004.), ovo je treći put da film sarajevskog reditelja otvori Sarajevo Film Festival.

Radnja filma događa se u aprilu 1992. godine. Brojna se porodica, razbacana po cijeloj Jugoslaviji, okuplja u Sarajevu oko odra stare majke. Baba nije dobro, ali se prognoza porodičnog ljekara da je njena smrt pitanje minuta, pretvara u sate, pa onda dane. Počinju spletke, prevare i trvenja oko nasljedstva koje će ostati iza starice, a naročito oko velike porodične kuće u Sarajevu. Film je sniman u Sarajevu u novembru prošle godine. 

Uloge u filmu ostvarili su glumci iz regije Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Vedrana Božinović, Admir Glamočak, Dženita Imamović, Bane  Popović, Izudin Bajrović, Dino Sarija i Mira Banjac.

Scenarij i režija: Pjer Žalica, šminka: Lamija Hadžihasanović Homorac, snimatelj zvuka: Predrag Doder, dizajn zvuka: Igor Čamo, originalna muzika: Dino Šukalo, kostimografija: Sanja Džeba, scenografija: Sanda Popovac, montaža: Redžinald Šimek, direktor fotografije: Almir Đikoli. 

Film su producirali Obala Art Centar, Sarajevo Film Festival i Turska državna radio-televizija u okviru zajedničkog projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane, u partnerstvu sa BH Telecomom i u suradnji sa Akademijom scenskih umjetnosti Sarajevo. Snimanje filma podržalo je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Autor

Podijeli