Počinje 26. online izdanje festivala Sarajevske večeri muzike

0
570
ArticleTop

U novo desetljeće 26. festival Sarajevske večeri muzike ukoračit će digitalnim izdanjem. Svi festivalski sadržaji, koncerti vrhunskih umjetnika, bit će Vam dostupni iz udobnosti Vašeg doma. Pod novim okolnostima Festival se pridružuje i globalnom obilježavanju 250 godina od rođenja Ludwiga van Beethovena koncertom u utorak, 8. septembra u 20 časova, na kojem će u prvom dijelu nastupiti ruska violinistica Alena Baeva uz ukrajinskog pijanistu Vadyma Kholodenka, koji će izvesti Beethovenovu Sonatu za violinu i klavir br. 3 u Es-duru. U drugom dijelu će se virtualni koncert preseliti u salu Narodnog pozorišta u Sarajevu, u kojem će Sarajevska filharmonija pod dirigentskom palicom Samre Gulamović izvesti Beethovenovu Simfoniju br. 8.

Digitalno festivalsko izdanje nastavit će se u četvrtak, 10. septembra u 20 časova koncertom bosanskohercegovačkog gitariste Sanela Redžića iz Crkve sv. Nikolaja i Jakoba u Erfurtu (Njemačka), koji će izvesti djela Bacha, de Falle, Weissa, Tarrege i Williamsa.

Završnica virtualnog izdanja Festivala rezervisana je za subotu, 12. septembar u 19 sati kada će na Trgu Susan Sontag-Pozorišni trg nastupiti solisti Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu: Aida Čorbadžić, sopran, Amila Ravkić, mezzosopran, Amir Saračević, tenor, te Ivan Šarić, bas, uz Hor Opere Narodnog pozorišta i Sarajevsku filharmoniju, te pod dirigentskom palicom maestra Ive Lipanovića i u režiji Dine Mustafića izvesti čuveni Requiem Wolfganga Amadeusa Mozarta iz pijeteta prema žrtvama korona virusa kod nas i u svijetu.

ArtickeBottom