Vitamin B ujutro, magnezij navečer: Evo u koje doba dana trebate uzimati suplemente

0
175
ArticleTop

Sve brži tempo života donio je i sve brži tempo ishrane, pa se organizam svakodnevno nalazi pred izazovom da zadovolji sve dnevne potrebe za nutrijentima. Upravo zato se o potrebi suplementacije sve više govori, a u nastavku saznajte u koje doba dana ih je najbolje uzimati.

Magistrica farmacije Aida Omerović Tahto objašnjava da suplementi koji se koriste moraju biti provjereni, sigurni i kvalitetni, odnosno trebaju zadovoljavati dnevne potrebe za određenim vitaminom ili mineralom u obliku koji se najbolje apsorbuje u organizmu.

Oni se konzumiraju u određeno doba dana i ne uzimaju se slučajno, već sa namjerom i potrebom.

Jutro za vitamine B kompleksa

Vitamini B kompleksa piju se ujutro jer podižu nivo energije. Kvalitetan suplement koji može zadovoljiti dnevne potrebe jeste Polivit B plus jer ima komforno doziranje od jedne tablete dnevno, a u svom sastavu sadrži svih osam vitamina B kompleksa, uključujući i aktivni oblik folne kiseline. Ovaj preparat mogu da koriste i trudnice i dojilje. Za Omega 3 masne kiseline uvriježena preporuka je da se piju uveče, nakon večere, ali nije greška ukoliko se popiju u toku dana ili ujutro nakon obroka.

Mr. ph. Aida Omerović Tahto

Večer uz magnezij

Mineral koji čuva organizam jeste magnezij i bez njega mnoge funkcije samog organizma ne bi mogle biti ispunjene. Učestvuje u stvaranju energije i štiti mišićni, nervni i koštani sistem. Nedostatak ovog minerala javlja se i kod potpuno zdravih osoba, a dvostruko više kod žena. Preporuka je magnezij uzimati uvečer jer djeluje opuštajuće na mišićni i nervni sistem. Magnetrans 375 i Magnetrans duo-activ obezbjeđuju dnevne potrebe unosa magnezijuma. Iako je željezo idealno uzimati na prazan stomak, njegovo korištenje često stvara tegobe za želudac i može se konzumirati i uz malo hrane. Ipak, na tržištu postoje preparati kao što su Ferrimore i Ferrimore forte kapsule koje imaju izuzetno dobru podnošljivost i ne stvaraju stomačne tegobe, mučninu i opstipaciju.

D3 + K2 uz obilan obrok

Vitamin D3 je rastvorljiv u mastima i idealno ga je uzimati uz najobiliniji obrok u toku dana. Važnost vitamina D, posebno u zimskom periodu, svima je poznata, ali ono što je možda manje poznato jeste da kombinacija vitamina D3 i K2 za neke pacijente ima poseban benefit. Pacijenti koji imaju dijabetes, osobe koje pate od kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze i osteopenije, te oni koji imaju oslabljen imunitet naročito trebaju obratiti pažnju na dodatnu suplementaciju ovim vitaminima. Eunova Duo Protect D3 + K2 obezbjeđuje dnevnu dozu vitamina D3 i K2 u jednoj kapsuli. Sadrži visoke doze vitamina D3 (1000 i 2000 IJ) i 80 mcg vitamina K2 u obliku MenaQ 7 koji ima bolju iskoristljivost i efikasnost. Proizvod je visokog kvaliteta, ne zadrži konzervanse, vještačke boje, soju, mliječne proteine, laktozu i gluten.

Cink uzimajte poslijepodne

Cink je esencijalni mineral, što znači da ga naš organizam ne može sam sintetisati već ga moramo unijeti putem hrane ili dodatka ishrani. Nakon željeza, drugi je mineral po zastupljenosti u našem organizmu, a suplemente cinka najbolje je uzimati poslijepodne. Imunocink za djecu i Imunocink za odrasle u samo jednoj tableti dnevno obezbjeđuju dnevne potrebe cinka. Tablete su prijatnog ukusa narandže, pogodne su i za vegane i vegetarijance, a pakovanje je veoma ekonomično jer sadrži 60 tableta, što je dovoljno za dva mjeseca suplementacije.

Od velike važnosti je da se, ukoliko je suplementacija potrebna, suplementi koriste pametno i racionalno.

Best Vitamin B Foods to Include in Your Diet - HealthKart
ArtickeBottom