Kardiolog tvrdi da ova slavna dijeta uzrokuje nakupljanje plaka u arterijama

0
53
ArticleTop

Jedan od najvećih faktora rizika za srčane bolesti je nakupljanje plaka u arterijama. Iako je općepoznato da je hrana bogata hranjivim tvarima dobra za zdravlje srca, a ultraprerađena hrana nije, postoji jedan režim prehrane koji mnogi slijede, a koji zapravo može uzrokovati više štete nego koristi.

– U posljednje vrijeme puno ljudi forsira keto dijetu s visokim udjelom masti i niskim udjelom ugljikohidrata. To je jedna od najgorih dijeta kada je riječ o nakupljanju plaka – objašnjava kardiolog Ali Haider, prenosi Index.hr

Prema doktoru, iako ketogena dijeta može pomoći nekim ljudima da se riješe suvišnih kilograma, to nije dobar plan prehrane za zdravlje srca. Prehrana s visokim udjelom zasićenih masti povezana je s povećanjem LDL kolesterola, što može dovesti do nakupljanja plaka u arterijama.

Ako ketogena dijeta nije najbolji plan prehrane za zdravlje srca, što onda jest?

Dr. Haider preporučuje provjerenu mediteransku prehranu. Naučno je više puta dokazano da ovaj plan prehrane koristi zdravlju srca, a dr. Haider ističe da ona, za razliku od ketogene dijete, uključuje malo zasićenih masti.

– Redovno provjeravajte krvni pritisak, šećer u krvi i nivo holesterola te razgovarajte s doktorom. Vodite zdrav način života – nemojte pušiti, jedite hranu bogatu hranjivim tvarima i redovno vježbajte. I na kraju, svakako posjetite kardiologa ako u vašoj porodici postoji historija bolesti srca – savjetuje doktor.

Uz ova tri pravila, učinit ćete puno za sprječavanje nakupljanja plaka u arterijama i održavanje zdravlja srca.

ArtickeBottom