Spektakularnom ceremonijom završene Olimpijske igre u Tokiju

0
295

Spektakularnom ceremonijom i vatrometom završene su 32. Ljetne olimpijske igre koje su u Tokiju održavane od 23, jula.

Olimpijada je najmasovnije svjetsko sportsko takmičenje na kojem se za medalje u različitim sportovima nadmetalo više od 11.000 sportistkinja i sportista iz cijelog svijeta.

Olimpijada u Tokiju će ostati upamćena po načinu organiziranja koji je prilagođen uvjetima pandemije COVID-19, a ponajviše po jednogodišnjem odgađanju i što na tribinama sportskih borilišta nije bilo gledalaca.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomas Bach izjavio je da su sportisti u poteklih 16 dana fascinirali i zadivili svijet na Olimpijskim igrama koje su bile bez presedana.

Ističući kako olimpijski duh i Olimpijada u Tokiju predstavljaju simbol nade i budućnosti, Bach je kazao da Japan i Japanci mogu biti ponosni na organizaciju ovih igara.

Medalje na Olimpijadi u Tokiju osvajali su sportisti i sportistkinje iz ukupno 93 zemlje.

Sportisti SAD-a Tokio napuštaju kao najuspješnija nacija sa osvojenih 113 medalja, uključujući 39 zlatnih. Druga je Kina sa 88 medalja, među kojima 38 zlatnih, domaćin Japan je na trećem mjestu sa 58 medalja (27 zlatnih).

Iz regije je Hrvatska bila najuspješnija na Olimpijadi u Tokiju jer je sa po tri zlatne i srebrne i dvije bronzane medalje zauzela 26. mjesto. Srbija je 28. sa tri zlatne, jednom srebrnom i pet bronzanih medalja.

Iako nisu osvojili niti jednu medalju, sedam sportista Bosne i Hercegovine su u Tokiju ostvarili najbolje rezultate u historiji Bosne i Hercegovine. Naredne Ljetne olimpijske igre održat će se u Parizu 2024. godine, a gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo je u Tokiju i formalno preuzela olimpijsku zastavu.