Program SFF-a „Suočavanje s prošlošću“ dostupan besplatno online u cijeloj regiji

0
384

Sarajevo Film Festival predstavlja program „Suočavanje s prošlošću“ u posebnom online izdanju publici u cijeloj regiji, kao i u kinu Meeting Point u Sarajevu. Od 24. do 30. aprila bit će održan poseban program, u sklopu kojeg će biti prikazano 10 filmova – devet igranih i jedan kratki, razgovori s autorima filmovima, kao i panel diskusije.

Sarajevo Film Festival program „Suočavanje s prošlošću“ pokrenuo je 2016. godine, s ciljem pokretanja iskrenog dijaloga o bliskoj prošlosti naše regije. To je preduslov za prevazilaženje problema proisteklih iz nedavnih ratova u bivšoj Jugoslaviji koji su bespovratno obilježila naša društva. U proteklih pet godina kroz ovaj program podijelili smo mnoge iznimno bolne, ali inspirativne priče iz svih krajeva svijeta.

U ovom posebnom izdanju, od 24. do 30. aprila, predstavljaju se filmovi koji su obilježili prethodna izdanja programa “Suočavanje s prošlošću”, filmovi koji su nagrađivani na brojnim međunarodnim festivalima a otvarali su bolne teme iz ratova na ovim prostorima, a kao poseban poklon publici u programu je i novi film Jasmile Žbanić „Quo Vadis, Aida?“.

Cijeli program bit će dostupan besplatno: online na Ondemand.kinomeetingpoint.ba publici u cijeloj regiji – u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Sloveniji, a publika u Sarajevu će filmove moći gledati i u kinu Meeting Point uz besplatan ulaz na sve projekcije.

U programu je devet igranih filmova i jedan kratki. To su filmovi „Quo Vadis, Aida?“ (2020.) Jasmile Žbanić, prvi igrani film o Srebrenici, kandidat Bosne i Hercegovine za Oscara u kategoriji najboljeg međunarodnog igranog filma. Broj kodova za film je ograničen.

U programu je i „Saulov sin“ (2015.) Lászla Nemesa, debitantski igrani film mađarskog reditelja koji je za originalan i nevjerojatno moćan prikaz horora Holokausta između ostalog osvojio i Oscara za najbolji strani film.

Također, i rediteljski prvijenac hrvatske filmske autorice Dane Budisavljević „Dnevnik Diane Budisavljević“ (2019.), dokumentarno-igrana priča o ženi koja je spasila živote više od 10.000 djece zatočene u nacističkim koncentracionim logorima tokom Drugog svjetskog rata.

„Obojena ptica“ (2019.) češkog reditelja Václava Marhoula zasnovana je na istoimenom, čuvenom romanu Jerzyja Kosińskog i opisuje Drugi svjetski rat iz perspektive jednog dječaka. „Chris the Swiss“ (2018.) Anje Kofmel gledaoce vodi u bolnu potragu za istinom i suočava ih sa duhovima prošlosti koji nas još uvijek progone zahtijevajući da ih shvatimo i pomirimo se sa njima.

U programu je i „Srbenka“ (2018.) Nebojše Slijepčevića, dobitnik „Srca Sarajeva“ za najbolji dokumentarni film i Nagrade publike 2018. godine. „Teret“ (2018.) Ognjena Glavonića govori o čovjeku iz Pančeva koji dobija novac da u vrijeme bombardiranja Srbije (1999.) s Kosova do Beograda preveze kamion s tajanstvenim teretom.

„Muškarci ne plaču“ (2017.) Alena Drljevića prati deset muškaraca okupljenih u jednom planinskom hotelu u Bosni, 15 godina poslije rata – to su jedan trener i devet učesnika radionice, nekadašnjih vojnika suprotstavljenih strana, koja bi trebala da im pomogne da se suoče s prošlošću.

Najstariji film u programu je „Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo“ Marte Popivode iz 2013. godine, koji se bavi izvođenjem ideologije u javnom prostoru putem masovnih performansa. U programu je i kratki film Albana Ukaja „Jama“ (2019.), koji prati snimanje kratkog filma o jednom ratnom zločinu u Sarajevu.

U sklopu programa će biti održani i paneli s regionalnim novinarima, umjetnicima i profesorima, kako bi se pokrenule diskusije o određenim temama, a panel sesije će se moći pratiti uživo putem Facebook stranice Sarajevo Film Festivala.

Program „Suočavanje s prošlošću“ je program Sarajevo Film Festivala koji se realizuje uz podršku Fondacije Robert Bosch Stiftung.