Počinje sezonska vakcinacija protiv gripe u Federaciji BiH, objavljene upute

0
83
ArticleTop

Vakcinacija protiv sezonske gripe u Zavodu za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine počinje od 6. novembra ove godine

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine osigurao je i distribuirao određenu količinu četverovalentnog inaktiviranog cjepiva protiv sezonske gripe po kantonima u Federaciji BiH.

Kao i dosadašnjih godina, to cjepivo je besplatno dostupno za vakcinisanje prvenstveno zdravstvenih radnika u Federaciji BiH. Također, određena količina vakcina dostupna je besplatno za svo zainteresirano stanovništvo koje spada u prioritetne grupe za vakcinaciju protiv sezonske gripe.

To su osobe starije od 65 godina, štićenici domova za starije osobe te institucijama za njegu hroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), kao i radnicima u domovima za starije osobe te institucijama za njegu hroničnih bolesnika, osobe s hroničnim oboljenjima (uključujući i djecu), posebice oboljenjima srca i pluća, a posebno djeci s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama, trudnice.

Počinje sezonska vakcinacija protiv gripe u Federaciji BiH, objavljen upute

U slučaju da se neka osoba za koju je vakcinacija preporučljiva, zbog svog zdravstvenog stanja ne može vakcinisati (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima mogu vakcinisati osobe iz njihove bliske okoline (kućni kontakti, osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.).

Vakcinacija protiv sezonske gripe u Zavodu za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine počinje od 6. novembra ove godine.

 – Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH u ponedjeljak, 6. novembra, otvara svoja vrata i poziva svo zainteresirano stanovništvo, posebno osobe starije životne dobi i osobe s hroničnim bolestima, da se cijepe protiv sezonske gripe. Svi zainteresirani mogu se vakcinisati svakog dana u periodu od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, u obje organizacijske jedinice.

Poželjno je najaviti se

Obzirom na ograničenost u dostupnoj količini, termin za vakcinaciju poželjno je telefonskim putem unaprijed dogovoriti radi izbjegavanja gužvi povoljnih za širenje respiratornih infekcija. Vakcinacija protiv sezonske gripe može se najaviti putem Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH u Mostaru- Vukovarska 46 (Epidemiološka ambulanta, 036/382-106); Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH u Sarajevu- Titova 9 (Epidemiološka ambulanta, 033/564-639)

Vakcinacija će trajati do isteka zaliha cjepiva.

Osobe koje nemaju pravo na besplatnu vakcinaciju, a koje prepoznaju važnost vakcinisanja protiv gripe, mogu se vakcinisati kod izabranih ljekara ako samostalno kupe vakcine. Pri kupovini vakcina u apteci vakcinu je potrebno čuvati i prenositi prema uputama izdanim od ljekara i farmaceuta, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

ArtickeBottom