Međunarodni je dan čaja. Nikada ga ne pravite s proključalom vodom

0
328

Historija čaja započela je prije više od četiri hiljade godina. Prema legendi, kineski car Shen-Nong otkrio je tajnu pripreme ovog napitka prilikom jednog od svojih lovačkih izleta 2737. godine prije Krista.

On je želio prokuhati riječnu vodu u posudi na vatri, no vjetar mu je donio jedan list sa stabljike čaja koja je rasla u blizini. Pretpostavlja se da se odmarao ispod stabla biljke Camellia sinensis. Voda u posudi brzo je promijenila boju i do carevog nosa došao je nepoznat i neobičan miris. Radoznalo je otpio nekoliko gutljaja tekućine i oduševio se aromom.

Vjeruje se da su prvi svakodnevni uživatelji ispijanja čaja ipak bili budistički monasi, koji su ga koristili kao napitak meditacije budući da pospješuje tjelesni mir i budi duševnu energiju.

Profesionalni kušači hrane i pića kažu da se nikada ne biste trebali koristiti proključalom vodom kada pripremate čaj. Jako vruća voda ubija okuse čaja i zapravo ostaje neki suhi okus, uglavnom je to tanin.

Voda bi trebala biti maksimalno na 80°C kako bi se svi okusi čaja fino osjetili. Vruća voda koristila se za pripremu prije jer nije bila pitka, pa se prokuhavala kako bi se ubile bakterije.