Korisnost redovite tjelesne aktivnosti

0
207
Young beautiful young woman in sportswear doing stretching while sitting in front of window at gym
ArticleTop

Dokazano je da je sjedalački način života rizični čimbenik za razvoj brojnih kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca i krvnih žila, vodećeg uzroka smrtnosti razvijenog svijeta. S druge strane, aktivan život je u izravnoj vezi s brojnim socijalnim i psihološkim koristima, a povezan je i s produženim očekivanim trajanjem života zbog čega osobe koje se redovito bave tjelesnom aktivnošću žive dulje. Osobe koje su sjedalački životni stil zamijenili aktivnim, iskazuju zadovoljstvo tjelesnim i psihičkim zdravljem i boljom kvalitetom života.

Redovita tjelesna aktivnost pomaže unaprijediti sveukupno zdravlje i tjelesnu kondiciju i smanjiti rizike za razvoj brojnih bolesti i stanja:

 • smanjuje rizik za razvoj bolesti srca i krvnih žila
 • sprječava i/ili odgađa razvoj povišenog krvnog tlaka (arterijske hipertenzije), a kod osoba koje boluju od hipertenzije pomaže u održavanju vrijednosti krvnog tlaka u poželjnim granicama
 • poboljšava funkciju srčanog i dišnog sustava
 • održava metabolizam organizma i smanjuje rizik od razvoja šećerne bolesti (dijabetesa) neovisnog o inzulinu
 • povećava iskorištavanje masti čime pomaže u održavanju poželjne tjelesne težine i smanjivanju rizika od razvoja debljine (pretilosti)
 • poboljšava mineralizaciju kosti u mlađoj dobi čime pridonosi sprječavanju razvoju osteoporoze i prijeloma kod starijih osoba
 • poboljšava i regulira probavu
 • održava i unaprjeđuje mišićnu snagu i izdržljivost, čime se povećava sposobnost uspješnog obavljanja dnevnih zadataka
 • održava motoričke sposobnosti tijela kao što su snaga i ravnoteža
 • održava mentalno zdravlje i smanjuje rizik od razvoja depresije i demencije
 • snižava razinu stresa i poboljšava kvalitetu spavanja
 • poboljšava osobno zadovoljstvo i samopouzdanje te podiže raspoloženje i optimizam
 • smanjuje izostanke s posla (bolovanja)
 • kod starijih osoba snižava rizik od padova, sprječava i odgađa razvoj kroničnih bolesti povezanih sa starenjem

Uvođenje redovite tjelesne aktivnosti u svakodnevni raspored, u početku može izgledati zahtijevno, ali ne gubite volju i motivaciju. Jednom kada postane sastavnim dijelom Vašeg dana, i kada primjetite promjene na svom tijelu osjećat ćete zadovoljstvo i sreću, što će biti dodatni motiv da nastavite sa započetima aktivnostima.

Smjernice za provođenje tjelesne aktivnost

Tjelesna aktivnost, zdravlje i kvaliteta života su blisko povezani. Bez obzira kojoj dobnoj skupini pripadali važno je da dnevno usvojite i održite trajnu tjelesnu aktivnost kao važnu životnu naviku.

Djeca i mladi sudjeluju u raznim oblicima tjelesne aktivnosti kroz uobičajenu dječju igru ili bavljenjem sportom. Međutim, današnje dnevne navike se mijenjaju zbog novih oblika razonode (TV, internet, video igre i sl.) što posljedično dovodi do sve većeg broja djece i mladeži s prekomjernom tjelesnom težinom i pretilosti. Zbog toga se javlja zabrinutost da su nove navike i sjedalački način života pridonijele ovoj pojavi posljednjih godina.

Bavljenje tjelesnom aktivnošću opada s porastom životne dobi, a prema posljednjim dostupnim podacima 40-60% europske populacije je fizički neaktivno.

Dokazano je da svatko tko poveća tjelesnu aktivnost, čak i nakon dugih razdoblja neaktivnosti, poboljšava zdravstveno stanje vezano uz svoju životnu dob. Nikad nije kasno da bi se promjenile životne navike i usvojile nove.

Kako bi se osiguralo uvođenje smjernica za promicanje tjelesne aktivnosti u svakodnevnom životu, potrebna je trajna međusektorska suradnja svih javnih dionika koji donose odluke vezane uz sport, zdravstvo, okoliš, javni prijevoz, urbano planiranje, radno okruženje i sl. uz suradnju struke, privatnog sektora i civilnog društva.

Ukoliko su navedene smjernice prepoznate i usvojene u lokalnoj zajednici, ljudi će lakše odabrati zdrav način života, koji sa sobom nosi i njegovu bolju kvalitetu.

Takve promjene su npr. korištenje javnog gradskog prijevoza, kojim se omogućuju uštede goriva za osobni automobil, pješačenje do posla (za one koji to mogu) omogućuje ljudima kretanje i susretanje izvan virtualnog svijeta kompjutora koji je u današnje vrijeme zamijenio neposrednu ljudsku komunikaciju i pridonio sve većem otuđenju i sl.

ArtickeBottom