Holivudski glumci spremni da stupe u štrajk, prvi put u 83 godine

0
212
ArticleTop

Holivudski glumci spremni su da stupe u štrajk u četvrtak, pridruživši se scenaristima u prvom zatvaranju kompletne industrije u 63 godine nakon što su posljednji pregovori propali, a skoro kompletna filmska i televizijska produkcija vjerovatno će biti zaustavljena.

Udruženje filmskih glumaca (SAG-AFTRA), koje predstavlja 160.000 izvođača, uključujući zvijezde A-liste, saopćilo je da su pregovori u srijedu završeni bez dogovora o njihovim zahtjevima u vezi sa smanjenjem plaća i prijetnjom koju predstavlja umjetna inteligencija.

Njegovi pregovarači jednoglasno su preporučili štrajk nacionalnom komitetu, koji bi trebalo da glasa u četvrtak ujutro po lokalnom vremenu.

Gloria - Movember nas podsjeća na top 10 najboljih holivudskih glumaca s  brkovima

Glasanje otvara vrata “dvostrukom štrajku” – sa piscima, koji su već proveli 11 sedmica na liniji za proteste – što bi izazvalo prvo gašenje u Hollywoodu od 1960. godine.

Popularne serije koje bi se ove godine vraćale na televiziju suočile bi se sa dugim kašnjenjima. A, ukoliko se štrajkovi nastave, budući blockbuster filmovi također bi bili odgođeni.

Glumci, poput pisaca, traže bolje plaće i zaštitu od buduće upotrebe umjetne inteligencije na televiziji i u filmovima.

– Kao što znate, tokom protekle decenije vaša je kompenzacija ozbiljno narušena usponom sistema za streaming. Nadalje, umjetna inteligencija predstavlja egzistencijalnu prijetnju kreativnim profesijama – navodi se u saopćenju SAG-AFRTA nakon što su pregovori propali.

– Rukovodioci industrije odbili su da priznaju da su ogromne promjene u industriji i ekonomiji imale štetan uticaj na one koji rade za studije – nastavlja se.

– Duboko smo razočarani što je SAG-AFTRA odlučila da odustane od pregovora. To je izbor unije, a ne naš – saopćila je Alijansa filmskih i televizijskih producenata rano u četvrtak.

Holivudski studiji pozvali su federalne posrednike da pomognu u rješavanju zastoja – potez koji je SAG-AFTRA opisao kao “cinični trik”.

SAG-AFTRA predstavlja zvijezde A-liste kao što su Meryl Streep, Jennifer Lawrence i Glenn Close. Sve članice su unaprijed odobrile industrijsku akciju ako dogovor nije postignut. Posljednji put kada je sindikat štrajkovao, 1980. godine, trajalo je više od tri mjeseca.

Štrajk bi odmah spriječio zvijezde da promovišu neka od najvećih ovogodišnjih izdanja, baš na vrhuncu ljetne sezone blokbustera filmske industrije.

U Londonu je u srijedu uvečer premijera filma “Openhajmer” Christophera Nolana pomaknuta za sat vremena unaprijed, tako da je glumačka ekipa, uključujući Roberta Downeyja Jr., Matta Damona i Emily Blunt, mogla prisustvovati bez kršenja pravila sindikata, prenosi Variety.

Štrajk bi, međutim, poremetio američku premijeru ovog filma koja bi se trebala održati u New Yorku u ponedjeljak, kao i premijeru novog filma “Haunted Mansion” ovog vikenda u Disneylandu.

A godišnje okupljanje pop kulture Comic-Cona u San Diegu sljedeće sedmice moglo bi biti lišeno svojih zvijezda.

Čak se i dodjela nagrada Emmy, televizijska verzija dodjele Oscara, koja bi trebala biti održana 18. septembra, navodno odgodila za novembar ili čak iduću godinu.

Dok je štrajk pisaca već dramatično smanjio broj filmova i emisija u produkciji, odlazak glumaca bi zatvorio gotovo sve.

Neki reality TV, animacije i talk showovi mogli bi se nastaviti.

U srijedu su holivudski sindikati koji predstavljaju režisere, filmske radnike iza scene i pisce objavili izjavu “nepokolebljive podrške i solidarnosti” s glumcima.

– Dok studiji imaju zajedničku vrijednost od trilion dolara, milijarde gledalaca širom svijeta i nevjerojatne profite, ova borba se ne odnosi na glumce protiv studija – navodi se.

Radnici u svim zanatima i odjelima ustaju kako bi spriječili megakorporacije da naruše uvjete za koje smo se decenijama borili – dodaje se.

Glumci i pisci traže veće plaće kako bi se suprotstavili inflaciji i garancije za njihov budući život, prenosi AFP.

JEZIVA ISTINA KOJA SE KRIJE IZA NATPISA HOLIVUD: Ovo je najveći strah  svakog glumca! Nije šala!
ArtickeBottom