Dodijeljene nagrade BAFTA, najviše kipića osvojila drama o zajednici starijih Amerikanaca

0
506
ArticleTop

Na ovogodišnjoj dodjeli prestižnih filmskih nagrada BAFTA dominirao je film redateljice Chloe Zhao „Zemlja nomada“, koji je osvojio čak četiri nagrade, uključujući i onu za najbolji film.

Zvijezda filma Frances McDormand proglašena je najboljom glumicom, a film je osvojio nagrade i za najbolju fotografiju, te režiju.

Polufiktivna drama “Zemlja nomada” prati zajednicu starijih Amerikanaca koji nakon nedavne svjetske ekonomske krize kombijima putuju prema američkom zapadu, u potrazi za boljim životom i stabilnom egzistencijom.

Film bosanskohercegovačke rediteljice Jasmile Žbanić “Quo Vadis, Aida”, koji obrađuje događaje u vrijeme genocida u Srebrenici iz perspektive Aide, prevoditeljice UN-a, žene koja u genocidu gubi supruga i dva sina, bio je nominovan za dvije BAFTA nagrade – najbolji strani film i najbolja režija.

Nagrada je ipak pripala filmu “Another Round” koji je snimljen na danskom jeziku, a snimljen je u koprodukciji Danske, Holandije i Švedske. 

Podsjetimo, naš film “Quo Vadis, Aida?” je još uvijek u utrci za Oscara, a ceremonija dodjele ove prestižne nagrade bit će održana 25. aprila.

ArtickeBottom