Više od dvije trećine Britanaca ima problema s nesanicom

0
638
asian man in bed suffering insomnia and sleep disorder thinking about his problem at night
ArticleTop

Više od dvije trećine Britanaca ima problema s nesanicom, a razlog tome može biti ljubav prema začinjenoj hrani, kofeinu i alkoholu, pokazalo je novo istraživanje kompanije Simba Sleep.

Banane, bademi, med, žitarice i puretina su namirnice koje su poželjne za konzumaciju prije spavanja. Iako se smatraju hranom koja potiče energiju, banane su bogate magnezijem koji opušta mišiće, a sadrže i serotonin i melatonin koji potiču san.

S druge strane, poznati kao izvrstan izvor zdravih masnoća, bademi pomažu u smanjivanju funkcije mišića i živaca uz istovremeno održavanje srčanog ritma, piše Independent.

Samo jedna kašičica meda dovoljna je da stimulira otpuštanje melatonina u mozgu i ugasi oksin, koji nas održava budnim, što pomaže kod smirenja.

Žitarice su također jako dobre jer potiču proizvodnju inzulina i prirodno podižu šećer u krvi. Jedan od najpoznatijih izvora triptofana je puretina koja je i velik izvor bjelančevina i zbog nje ćete se osjećati siti pa se nećete buditi gladni tokom noći.

Važno je napomenuti da postoje i jela i pića koja definitivno treba izbjegavati prije odlaska u krevet. Iako vam jedna čaša vina ili nekog drugog alkoholnog pića može pomoći da zadrijemate, alkohol vas zapravo sprječava da utonete u duboki san.

Začinjena hrana također nikako nije dobra ideja prije spavanja. Osim probavnih smetnji, čili paprike sadrže kapsaicin koji otežava regulisanje temperature što narušava miran san.

Masna hrana također se teško probavlja i može uzrokovati žgaravicu te poremetiti i biološki ritam. I na kraju izbjegavajte kofein prije spavanja jer učinke kofeina možete osjećati i satima nakon konzumacije.

ArtickeBottom