U Sarajevu otvorena Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina

0
177
ArticleTop

U Sarajevu je danas otvorena “Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina” za koju je osigurana finansijska konstrukcija. Riječ je o građevini u kojoj je nekada bila “Austrijska kuća”.

Kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, kantonalni ministar kulture i sporta Kenan Magoda (SDP) i načelnik Centra Srđan Mandić (NS) potpisali su aneks sporazuma o sufinansiranju projekta izgradnje kojim će biti zatvorena finansijska konstrukcija građevine, nakon čega je zvanično otvoren.Projekt izgradnje ove značajne građevine zajednički finansirali su Općina Centar, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Ministarstvo finansija Federacije Bosne i Hercegovine, Gradska uprava Sarajeva, a veliki doprinos u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa dali su Ministarstvo pravde i uprave Kantona Sarajevo te Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

Za izgradnju je do sada potrošeno 2,9 miliona KM. Većinu sredstava je osigurala Općina Centar, dok su dijelom projekt sufinansirali Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo s 500.000 KM, Ministarstvo finansija FBiH s 100.000 te Grad Sarajevo s 50.000 KM.Ministar Magoda je izjavio da izgradnja ove građevine predstavlja jedinstvo različitosti u Bosni i Hercegovini te je zasigurno projekt od značaja za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.”Vjerujem da će jedan ovakav savremeni prostor koristiti mladim ljudima iz cijele Bosne i Hercegovine kako bi slobodno vrijeme iskoristili na kvalitetan i koristan način. Ustanove kulture će ‘Evropsku kuću’ moći koristiti za razne kulturno-umjetničke događaje, a posebno mi je drago što će pripadnici nacionalnih manjima napokon imati svoje prostorije za nesmetan rad”, rekao je.

ArtickeBottom