U Pozorištu mladih Sarajevo počela ”Zijahova antologija”

0
173

Monodramom KABAres, KABArei’ u Pozorištu mladih Sarajevo počela je “Zijahova antologija” legendarnog glumca Zijaha Sokolovića. Radi se o projektu koji će trajati 7 mjeseci, a svakog mjeseca Zijah Sokolović će igrati po jednu svoju autorsku predstavu.

Za 55 godina razmišljanja, doživljavanja i razumijevanja pozorišta i glumca u njemu, Zijah Sokolović po svijetu je napravio sedam različitih autorskih predstava, kao odgovor na burna i znatiželjna pozorišna vremena. Sve se te predstave, od njihovih premijera do danas, tajnom pozorišta i čudom glumca, još uvijek igraju širom svijeta. Igraju se godinama i ponavljaju stotinama i hiljadama puta.

“Shvatio sam da neke predstave igram 45 godina, neke 35 godina, neke 20.To je za pozorište nešto vrlo rijetko, neizvodivo, nemoguće. I htio sam nekako pokazati da iz ovog grada jedan običan građanin, jedan glumac može da napravi tako nešto, a to je da predstave igra na hiljade puta”.

Igrati predstave na hiljade puta, za Zijaha jeste jedna vrsta slobode, ali i robije, no prije svega posvećenosti. Igrajući predstavu ‘CABAres, CABArei’, po 1433. put, u Pozorištu mladih Sarajevo Zijah Sokolović uporno odgađa prolaznost koja je vezana za glumca. A sve je počelo 1978. godine sa monodramom ‘Glumac… je glumac… je glumac’.

Legendarnom monodramom ‘Glumac… je glumac… je glumac’ u aprilu 2023. završava antologiju. U sedam mjeseci odigrat će i monodrame ‘Rođenje – Kobajagi donijela me roda’, ‘Medvjed’, ‘Međuigre 0- 24’, ‘Demokratija’ a sedma je ‘Lijevo desno glumac’.