Čokoladna skulptura od četiri metra na Sajmu čokolade u Parizu

0
214

Čokoladna skulptura od četiri metra ove godine krasi Sajam čokolade u Parizu, gdje poslastičari i stručnjaci izlažu svoja čokoladna remek-djela.
Najveću pažnju ove godine je privukla skulptura “Čokoladna Kristalina” visoka i široka četiri metra, djelo poslastičara umjetnika Francoisa Daubineta.

“Pravio sam skulpturu četiri nedjelje. Bilo je upotrebe 3D tehnike modeliranja, sklapanja i kolaža čokolade, kao i ručnog rada od najmanje 48 sati”, ispričao je francuskim medijima i dodao da je bilo potrebno oko 150 kilograma čokolade.
Na sajmu koji traje do 1. novembra, održana je modna revija čokoladnih haljina, sa posebnim čokoladnim modelom inspirisanim Pacom Rabanneom.
Razni stručnjaci i poslastičari na licu mjestu prave čokoladne slatkiše na starinski način.
Ove godine je u modi crna čokolada pravljena na tradicionalni način bez dodavanja kakao putera kako bi okus bio intenzivniji i manje sladak, sa 60 odsto kakaa.
Na sajmu su organizovane degustacije i takmičenja, a među proizvođačima, pored Francuske, izlažu poslastičari i proizvođači kakaa iz Brazila, Ugande, Tajlanda, Venecuele, Perua i Obale Slonovače.

Posjetioci mogu da vide razne manje skulpture u obliku pariskih spomenika, automobila, knjiga, životinja i suvernira, kao kolače od čokolade.

Ulaznica za sajam košta 15 eura tokom dana, a navečer 35 eura kada su organizovane čokoladne smotre.