U kinu Meeting Point otvoren V4 Film Festival

0
244
ArticleTop

V4 Film Festival koji organiziraju ambasade četiri evropske zemlje Višegradske grupe, otvoren je sinoć u kinu Meeting Point u Sarajevu projekcijom film “Strogo kontrolisani vozovi” Jiříja Menzela, dobitnikom Oscara za najbolji strani film 1968. godine.

Program će trajati do 9. oktobra. Filmovi počinju u 19 sati, a ulaz na sve projekcije je besplatan. Besplatne ulaznice preuzimaju se sat vremena prije početka projekcije.

Višegradska grupa, poznata i kao Višegradska četvorka ili samo V4, je savez četiri zemlje centralne Evrope – Slovačke, Republike Češke, Poljske i Mađarske. Budući da Češka trenutno predsjedava V4 grupom, publiku je na otvorenju pozdravio Chargé d´affaires a. i. Josef Zrzavecký iz Ambasade Republike Češke u BiH.

“Izabrali smo film koji je malo stariji, vjerojatno stariji od većine vas ovdje. Vjerujem da je ovaj film zanimljiv omladini koja traži svoje mjesto u svijetu. Nadam se da ćete uživati i da ćete doći i na sljedeće tri projekcije”, rekao je Zrzavecký.

Do kraja festivala publika ima priliku pogledati još tri filma. U subotu, 7. oktobra na programu je mađarski film “Istočna rivijera” (režija: Dániel Tiszeker, Lévai Balázs). U nedjelju, 8. oktobra, na programu je film “Sluškinja” (režija Mariana Čengel-Solčanská), koprodukcija Slovačke i Republike Češke, sveobuhvatna, poetična i izuzetno emotivna priča o ženskoj snazi i zabranjenoj ljubavi koja će gledatelje iznenaditi svojom nekonvencionalnošću. Program završava u ponedjeljak, 9. oktobra poljskim filmom “Filip” (režija: Michał Kwieciński), po istoimenom romanu Leopolda Tyrmanda.

Istočna rivijera / Riviera East / Nyugati Nyaralas

Mađarska, 2022., 105 min. Režija: Dániel Tiszeker, Lévai Balázs Uloge: Máté Mészáros, Lia Pokorny, Abigél Szőke, Ákos Orosz, András Ötvös

Mađarska, sredina 80-ih. Gyuri Maurer, snalažljivi automehaničar, ima rješenje za sve: sve velike face party scene dovoze svoje automobile njemu. Za nekoliko dana se sa porodicom sprema na odmor na francuskoj rivijeri, ali umjesto četiri pasoša dobijaju samo tri. Gyuri iznenada doživljava prosvjetljenje: posuđuju luksuzni automobil koji je u garaži ostavio imigrirani Mađar. Sa zapadnonjemačkim automobilom i pasošom, porodica se počinje ponašati kao turisti koji su došli uživati u luksuznoj usluzi na jezeru Balaton. Nisu ni svjesni da posuđivanjem tog automobila putuju u središte hladnoratovske špijunske igre…

Nedjelja, 8.10.

19:00 Sluškinja / The Chambermaid / Sluzka

Slovačka, Republika Češka, 2022., 110 min. Režija: Mariana Čengel-Solčanská

Uloge: Dana Droppová, Radka Caldová, Zuzana Mauréry, Karel Dobrý, Vica Kerekes, Cyril Dobrý, Anna Geislerová

Radnja filma prati dvije djevojke iz različitih društvenih slojeva koje razdire emocionalna neizvjesnost. Tijekom Prvog svjetskog rata 15-godišnja Anka dolazi raditi kao sluškinja u prašku vilu visokog austrougarskog dužnosnika i njegove žene. Ankina nova obitelj postaju preostale sluge – kuharica Kristína, sluškinja Líza i vrtlar Štefan. Osim njih, međutim, dobiva i neprijatelja – kćer Resi iz ove plemićke porodice. Međutim, neprijateljstvo se postupno pretvara u simpatiju i između mladih žena razvija se romantična veza. Sve to u vrijeme kada žene nisu imale ni pravo glasa, a kamoli pravo voljeti po vlastitom izboru. Hoće li njihova veza preživjeti ili će platiti za norme i pravila tog vremena?

Ponedjeljak, 9.10.

19:00 Filip

Poljska, 2022., 125 min. Režija: Michał Kwieciński Uloge: Eryk Kulm Jr., Victor Meutelet, Caroline Hartig, Zoe Straub, Joseph Altamura, Tom van Kessel, Gabriel Raab, Robert Więckiewicz, Sandra Drzymalska, Hanna Śleszyńska

Radnja filma “Filip” događa se u Frankfurtu 1943. godine. Istoimeni protagonist tipični je kosmopolit, zavodnik nesposoban za dublja osjećanja. Izgubio je svoju porodicu u Poljskoj. Sada, živeći u srcu nacističke Njemačke, mora skrivati svoje jevrejsko porijeklo i često za dlaku izbjegne smrt. Radi kao konobar u ekskluzivnom hotelskom restoranu i uživa u bezbrižnom životu, okružen luksuzom, lijepim ženama i prijateljima iz cijele Evrope. Ali, kad rat počne uzimati smrtonosni danak među njegovim voljenima, krhki svijet koji je izgradio za sebe ruši se poput kule od karata. Uskoro će saveznički bombarderi otpuhnuti ovu živahnu Babilonsku kulu s lica Zemlje. Scenarij filma „Filip“ temelji se na istoimenom romanu Leopolda Tyrmanda.

U kinu Meeting Point otvoren V4 Film Festival
ArtickeBottom