Slučajno otkriće naučnika pomoglo u liječenju malarije

0
125
ArticleTop

Naučnici su pronašli prirodnu vrstu bakterije koja može pomoći u zaustavljanju prijenosa malarije s komaraca na ljude. Do ovog otkrića je došlo slučajno, nakon što kolonija komaraca u jednom eksperimentu nije razvila parazit malarije.

Istraživači kažu da bi bakterija mogla biti novi način za borbu protiv jedne od najstarijih bolesti na svijetu, koja svake godine ubije 600.000 ljudi, piše BBC.

Sada se izvode ispitivanja koja procjenjuju sigurnost u stvarnom svijetu

Dalja ispitivanja su otkrila da je specifični soj bakterije TC1, koji je prirodno prisutan u okolišu, zaustavio razvoj parazita malarije u crijevima komaraca.

– Jednom kada kolonizira komarca, to traje njegov cijeli životni vijek.I otkrili smo da je bakterija odgovorna za smanjenje prijenosa kod tih komaraca.” – kaže dr. Rodrigues.

Faktor - Coolstyle | Slučajno otkriće naučnika pomoglo u liječenju malarije

Novi podaci objavljeni u časopisu Science pokazuju da bakterije mogu smanjiti broj parazita kod komaraca do 73 posto. Bakterija djeluje lučenjem male molekule, poznate kao harmane, koja inhibira rane faze rasta parazita malarije u crijevima komaraca.

U saradnji sa Sveučilištem Johns Hopkins, znanstvenici GSK-a otkrili su da harmane komarac može progutati ako se pomiješa sa šećerom, ili ga može apsorbovati kroz kutikulu u kontaktu.

ArtickeBottom