Sindikati trgovine jugoistočne Evrope: Zajedničkim snagama odgovoriti na sve izazove

0
157
ArticleTop

Predstavnici sindikata trgovine iz BiH, Hrvatske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije saglasni su da zajedno mogu postići više s obzirom da se radnici suočavaju sa istim ili sličnim problemima, istaknuto je danas u Sarajevu na drugoj konferenciji sindikata trgovine jugoistočne Evrope.

U fokusu konferencije, prema riječima predsjednice Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH Mersihe Beširović, jeste formaliziranje onoga što je dogovoreno na prethodnom sastanku, a odnosi se na zvanično formiranje dva bitna odbora.

“Prvi je zajednički odbor za organizovanje sindikata trgovine jugoistočne Evrope, a drugi je regionalni odbor sindikalnih povjerenika za grupaciju Fortenova. To su kompanije Konzum i Mercator koje su u BiH u sastavu grupacije Fortenova. U drugim zemljama u regiji, recimo u Hrvatskoj i Crnoj Gori, to su druge kompanije. Naš zajednički cilj jeste da sindikalni angažman podignemo na viši nivo, dakle regionalni”, navela je Beširović.

Danas su, kako je dodala, donijeli odluku da zajednički organizuju radnike u multinacionalnim kompanijama koje djeluju u regiji, te definirali koje su to kompanije. Kada je riječ o BiH, Beširović je navela da je prioritet kompanija Lidl o kojoj se dosta govori u posljednje vrijeme s obzirom da se očekuje otvaranje, odnosno početak operacija kompanije.  

“Osnovni cilj je zajedničkim snagama odgovoriti na sve izazove koje imaju radnici u ovom sektoru. Mi ćemo tokom ova dva dana govoriti i o nekim drugim pitanjima, kao što su recimo zabrana rada nedjeljom. Znamo da je to već na snazi u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a u Sjevernoj Makedoniji, kako smo čuli, skoro 90 posto trgovina ne radi nedjeljom. Dakle, to je ono što je i naša želja u BiH”, istakla je Beširović.

Dodala je da će predstavnici sindikata trgovine razgovarati i o nizu drugih zajedničkih problema, kao što su o niske plaće u sektoru trgovine u poređenju sa drugim sektorima, prekovremenom radu i svim problemima sa kojima se suočavaju radnici koje zastupaju.

Konferencija je organizovana u sklopu projekta “Zajedno za prava radnica i radnika u trgovini” koji među ostalim podržava švedski sindikat trgovine.

ArtickeBottom