Promjene vremena negativno utječu na spavanje. Šta napraviti da olakšate sate u krevetu

0
269

Promjene vremena posljednjih dana, od vrućine do kiše i osvježenja, loše utječu na san. Čak i ako inače nemate posebnih problema da utonete u san i rijetko se budite tokom sna, to se upravo ljeti može vrlo brzo promijeniti.

Srećom, u većini slučajeva postoje prilično jednostavna rješenja koja mogu pomoći ili da se barem približite snu od idealnih sedam sati u kontinuitetu.

Naš bioritam jako ovisi o razmjeni svjetla i tame. Kad padne mrak, ovo je jedan od najočitijih signala našem tijelu da je vrijeme za spavanje.

Kako su ljeti dani duži nego inače, to znači da su i intervali izlaganja prirodnom svjetlu duži. Zbog toga vam navečer treba više vremena da se smirite i zaspite – čak i ako pazite da niste izloženi plavom svjetlu koje emitiraju električni uređaji prije odlaska u krevet, što je “pravilo” koje ima smisla poštovati u svim godišnjim dobima.

Ako ste kod kuće, stručnjaci za spavanje poručuju da zatamnite stan roletnama ili zavjesama nekoliko sati prije spavanja. Maska za spavanje također može biti vrlo koristan dodatak u ljetnim mjesecima, pogotovo ako imate problema s preuranjenim buđenjem zbog jakog svjetla.

Zbog dugih dana naše aktivnosti malo kasne tokom ljetnih mjeseci. Čak i ako ste navikli večerati relativno rano, veća je vjerojatnost da ćete sebi ljeti češće priuštiti kasne večere, možda čak i neposredno prije spavanja, što također može biti jedan od razloga zbog kojih vaš san nije tako dobar kao u drugim godišnjim dobima.

Obilniji obroci neposredno prije spavanja mogu vas opteretiti; zbog toga je vaš san nemirniji, a mogu se pojaviti i problemi s žgaravicom.

Veliki, često čak i najveći, problem u ljetnim mjesecima su, naravno, vrućine. Mnogi ljudi posebno teško podnose večernje ili noćne vrućine.

Visoke temperature u suprotnosti su s prirodnim odgovorom našeg tijela prije spavanja (kako se približava vrijeme za spavanje, tjelesna temperatura postupno pada). Optimalna temperatura zraka u spavaćoj sobi je oko 18 stepeni za većinu ljudi.

Možete se tuširati ili kupati neposredno prije odlaska na spavanje (kad izađemo iz vode, temperatura našeg tijela obično lagano pada). Koristite posteljinu od prirodnih materijala s učinkom hlađenja, poput lana.