Predstavljen Zbornik radova predavača sa Seminara folklora Hrvata u BiH

0
200
ArticleTop

Iako je Zbornik svjetlo dana ugledao 2020. godine, zbog pandemijskih okolnosti, njegovo predstavljanje prolongirano je za ovu godinu kada je UHAKUD u BiH ponovno pokrenuo i održavanje Seminara folklora Hrvata u BiH

U sklopu Seminara folklora Hrvata u BiH na Kupresu je predstavljen Zbornik radova predavača sa tog seminara koji je izdan u povodu obilježavanja dvadesetogodišnjeg djelovanja UHAKUD-a u BiH.

Zbornik u izdanju UHAKUD-a u BiH na 287 stranica i u 15 radova obrađuje teme: djelatnost UHAKUD-a u BiH, budućnost nematerijalne kulturne baštine, pjesme, plesove, dječje igre, tradicijska glazbala, narodne nošnje, te digitalizacija sadržaja nematerijalne kulturne baštine.

Iako je Zbornik svjetlo dana ugledao 2020. godine, zbog pandemijskih okolnosti, njegovo predstavljanje prolongirano je za ovu godinu kada je UHAKUD u BiH ponovno pokrenuo i održavanje Seminara folklora Hrvata u BiH.

Naime, upravo je Seminar bio baza za nastanak jednog ovakvog uratka, a sam Zbornik predstavlja riznicu tradicije s obzirom na raznolikost tematike koju obrađuje. Zbog svog sadržaja važnost Zbornika je višestruka, jer u isto vrijeme ima etnomuzikološku, stručnu i pedagošku vrijednost, priopćili su iz UHAKUD-a u BiH.

Zbornik su predstavili predsjednik UHAKUD-a u BiH i nakladnik Vedran Vidović, docentica sa Studija glazbe Sveučilišta u Mostaru Marina Bazina i urednik Zbornika Jure Miloš.

Osim iznesenih pojedinačnih zapažanja o procesu nastanka zbornika, sadržaju te njegovoj važnosti u očuvanju nematerijalne kulturne baštine, svi predstavljači su istakli nadu kako će ovaj zbornik pomoći budućim polaznicima Seminara u njihovom daljnjem usavršavanju i istraživanju, kao i svima onima kojima je stalo do očuvanja svoje izvornosti, kulture, identiteta i narodnosti, stoji u priopćenju.

Predstavljen Zbornik radova predavača sa Seminara Hrvata u Bosni i  Hercegovini – e-Hercegovina
ArtickeBottom