Postoji više razloga: Znate li zašto vaš pas naginje glavu dok pričate?

0
111
ArticleTop

Vlasnici pasa znaju da njihovi ljubimci rade mnoge stvari kako bi ih zabavili. No, iako izgleda simpatično, naginjanje glave nije jedno od njih. Psi to zapravo rade iz praktičnih razloga.

Kao i kod mnogih tipova ponašanja pasa, dok vaš kućni ljubimac ne može razgovarati s vama pa je teško znati sa sigurnošću šta žele poručiti. Međutim, postoje razlozi zašto psi naginju glavu dok im pričate.

Pas može biti naučen da razumije neke riječi, no mnogo toga mu je nepoznanica. Kada vas slušaju, ponašaju se slično kao ljudi kada čuju strani jezik koji ne razumiju. Oni se naprežu da bi mogli shvatiti šta im želite reći.

Naginjanjem glave, oni se usavršavaju u najboljoj poziciji da vas razumiju što jasnije može. To je uobičajeno kod pasa s visećim ušima koji okreću cijelu glavu kako bi promijenili položaj ušiju. Psi s uspravnim ušima mogu okretati uši neovisno jedno o drugo, iako i oni mogu naginjati glavu dok slušaju.

Također, važno je istaknuti da se psi uglavnom oslanjaju na govor tijela kod ljudi. Oni nevjerojatno dobro čitaju ljudska lica. Međutim, njuška im ograničava vidno polje, ali ako malo nagne glavu, može bolje vidjeti vaše cijelo lice i i zajedno s vašim tonom i vašim riječima, kako bi bolje razumio što mu govorite.

Zanimljivo je da je to naučeno ponašanje. Uglavnom kad naginju glavu, vlasnici to smatraju simpatičnim i žele im dodatno pokloniti pažnju. Ljubimci brzo shvataju da će ih vlasnici, ako pomaknu glavu na taj način, obuzeti s ljubavlju, privrženošću, a možda čak i poslasticom.

No, ako vaš pas često naginje glavu, trebali biste obratiti pažnju da li vas pozorno prati jer naginjanje glave može biti znak i infekcije uha ili nekog drugog stanja. Stoga, važno je da ga odvedete veterinaru.

ArtickeBottom