Ponovo poskupljuje gorivo u BiH

0
161
ArticleTop

Rekordne cijene naftnh dervata bile su u julu prošle godine kada je litar goriva na benzinskim pumpama koštao više od 3,60 KM

Litar dizela na benzinskim pumpama u Banjaluci koštaće u prosjeku 2,57 KM, a benzina 2,69 KM, a novi cjenovnici mogu da se očekuju početkom predstojeće sedmice.

Veće cijene, nakog dužeg perioda mirovanja, najavili su u Grupaciji za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske.

– Proteklih mjesec dana na tržištu imamo konstantan rast rafinerijskih cijena, koje se još uvijek nisu odrazile na maloprodajne cijene na benzinskim stanicama. Pritisnuti visokim ulaznim cijenama, maloprodajni distributeri naftnih derivata primorani su da povećaju cijene u visini od 0,05 do 0,10 КM po litri u zavisnosti od regije – kaže Đorđe Savić, predsjedavajući Grupacije za SrpskaInfo.

Uzrok poskupljenja je, kako kaže, rast cijena derivata na svjetskom tržištu, koji je prouzrokovan smanjenjem proizvodnje od strane Rusije i Saudijske Arabije, kao i sezonski efekat koji je doveo do povećanja potražnje za naftnim derivatima u Evropi.

Rekordne cijene naftnh dervata bile su u julu prošle godine kada je litar goriva na benzinskim pumpama koštao više od 3,60 KM.

Ponovno poskupljuje gorivo u Federaciji BiH - Đaka city - Čapljina portal
ArtickeBottom