Kako je otvaranje Pelješkog mosta uticalo na turizam u Neumu

0
217
09.07.2021., Komarna - Fotografija iz zraka Peljeskog mosta. Photo: Milan Sabic/PIXSELL
ArticleTop

S obzirom na trenutne gužve, u Neumu planiraju proširiti plaže i izgraditi nove budući da su sadašnje prenatrpane gostima. Za takvo što su im potrebna odobrenja kantonalnih i federalnih institucija

Suprotno od strepnje da bi ga prošle godine otvoreni Pelješki most mogao sasvim izolirati, jedini bosanskohercegovački gradić na moru, Neum proživljava pravi turistički procvat ovoga ljeta, dok ga je istovremeno izgrađeni most spasio saobraćajnih gužvi.

“Prema rezervacijama će od ovoga vikenda biti popunjeni svi kapaciteti do kraja sezone”, rekao je načelnik Neuma Dragan Jurković. Pojasnio je kako se očekuje rekordna godina po zaradi od turizma, više i od ranije najbolje, 2019. godine, prije epidemije koronavirusa.

Načelnik Neuma dodao je kako Pelješki most, koji je otvoren prije nepunih godinu dana, 26. jula 2022., nije izolirao ovaj gradić u kojemu u vrijeme ljetne sezone boravi između 15.000 i 18.000 turista, osim iz BiH najviše iz Poljske, Češke, Francuske, Njemačke, Belgije, Austrije, ali i Hrvatske.

“Najveća prednost su niže cijene”

Jurković tvrdi kako su njihova najveća prednost niže cijene, što ovaj jedini gradić na obali iz kojega se pruža pogled na Pelješki most čini atraktivnijim od drugih susjednih općina.

S obzirom na trenutne gužve, u Neumu planiraju proširiti plaže i izgraditi nove budući da su sadašnje prenatrpane gostima. Za takvo što su im potrebna odobrenja kantonalnih i federalnih institucija.

Manje je gužvi

Načelnik Neuma posebno važnim drži to što je rasterećena saobraćajna žila kucavica, magistrala, koja je do prošle godine i izgradnje Pelješkog mosta bila jedina poveznica juga Hrvatska s unutrašnjošću. Na toj cesti više nema gužvi, što olakšava život lokalnim stanovnicima, ali i turistima.

Općina i hotelijeri: Otvaranje Pelješkog mosta smanjiće gužve u tranzitu  kroz Neum u ljetnim mjesecima
ArtickeBottom