Podržimo Jasmilu na putu do Oscara glasanjem u anketi „The New York Timesa“

0
487

Ostalo je još 10 dana do održavanja 93. ceremonije dodjele Oscara. Stoga je „The New York Times“ odlučio na neki način saznati ko su favoriti publike za ovu veoma važnu nagradu u svijetu filma.

Film „Quo vadis, Aida?“ se nalazi u zanimljivoj anketi koju je objavio ovaj poznati američki medij, a riječ je o glasanju čitalaca za najbolji film koji je ove godine nominiran za Oscara.

Tako će svaki čitalac koji uđe na portal moći glasati po kategorijama i to samo za jednog od ponuđenih.

Shodno tome, između ostalog, može se glasati za kategorije: najbolji film, najbolji reditelj, najbolja glumica i glumac, najbolja sporedna glumica i glumac, najbolji film na stranom jeziku, najbolji animirani film, najbolji originalni scenarij, najbolji dokumentarni film, najbolja originalna pjesma i muzika, vizuelne efekte, kinematografiju, šminku, kostimografiju itd.

Film „Quo vadis, Aida?“, bh. rediteljice Jasmile Žbanić se nalazi u kategoriji za najbolji strani film. U istoj kategoriji za Oscara su nominovana još četiri filma “Another Round”, “Better days”, “Collective” i “The Man Who Sold His Skin”.

Prema trenutnim rezultatima glasanja “Quo vadis, Aida?” se nalazi odmah iza filma “Another Round”.

“Quo Vadis, Aida?” je film o genocidu u Srebrenici i prvi je igrani film na ovu temu.

Jasmila Žbanić je napisala scenario i režirala film, a u glavnim ulogama su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Boris Isaković.

“Quo vadis, Aida?” je dosad osvojio mnoge značajne nagrade te titule najboljeg filma sa veoma snažnom pričom, a i nominacija za Oscara je veliki korak za ovo ostvarenje i cijelu BiH.

Ovogodišnja dodjela Oscara zakazana je za 25. april, a na listi prezentera su velika imena glumačke i modne scene: Brad Pitt, Halle Berry, Harrison Ford, Reese Witherspoon, Angela Bassett, Bong Joon Ho, Don Cheadle, Bryan Cranston, Regina King, Marlee Matlin, Rita Moreno i Zendaya.

Glasanje u anketi „The New York Timesa“ bit će otvoreno upravo do dana održavanja ceremonije Oscara 25. aprila do 18:30 sati.