Ovo su najnezdravija pića na svijetu

0
330

Većina nas je odrasla na gaziranim pićima koja su bila zvijezda svakog obroka ili slavlja. Danas se roditelji osjećaju krivima ako djeci ponude takve napitke. I potpuno su u pravu. Slatka i gazirana pića su postala než​e​ljen gost na stolu, pa se danas manje piju i potrošnja istih se iz godine u godinu smanjuje. Donosimo vam popis najnezdravijih pića.

Čokoladno mlijeko

Osim ako ga ne konzumirate odmah nakon intenzivnog treninga, imajte na umu da se ne radi o napitku koji je potpuno bezazlen – jedna bočica ovog napitka sadrži oko 21 gram šećera + plus pojačivače okusa.

Sok od brusnice

Znate li da ovo voće ima malo kalorija i da je neopisivo zdravo? Pa kako se tako nešto može pretvoriti u nešto nezdravo? Upravo zbog trpkog okusa soka bru​snice, proizvođači dodaju puno šećera kako bi nastao sok.

Napici od naranče

Baš kao što postoji lažni sir, sok od naranče često nije ono što očekujete – radi se o mješavini vode i gustog slatkog sirupa i malo koncentrata pravog soka, ulja i ostalih hemikalija. Jasno je da zdravstvenih dobrobiti u ovom sirupu nema.

Sok od paradajza

Paradajz može biti voće bogato antioksidansima, ali bilo kakve dobrobiti ovog napitka se gube nakon što se on flašira. Kako se želi da paradajz postane aromatičan napitak, proizvođači dodaju natrij, pa se pretpostavlja da u jednoj šoljici takvog soka u sebe unesete 30 posto dnevne preporučene doze natrija.

Velika šoljica kafe

Šoljica kafe ili dvije mogu učiniti dobro za zdravlje, ali razmislite ako vam je prvi napitak ujutro šoljica od 2 dcl puna ovog napitka jer, prema riječima stručnjaka, kosti slabe i mogu postati lomljive. Odrasla osoba bi trebala unijeti oko 400 ml kafe u danu, a sve više od toga može uzrokovati razvoj osteoporoze.

Voda iz boce

Problem je u poznatom „zločincu“ BPA (bisfenola A), hemijske komponente koja oponaša hormone i nalazi se u puno plastičnih predmeta. Prema pisanju nekih studija, ova hemikalija može utjecati na razvoj raka i plodnost.

Kafa u limenkama

Da istaknemo očito: Prije kupovine bilo kojeg proizvoda, pročitajte šta piše na naljepnici. U slučaju kafe u limenci, mnogi će proizvođači dodati puno šećera i mlijeka kako bi napitak bio ukusniji.

Voda s vitaminima

Iako na njima piše voda, jedna boca ovog pića sadrži oko 120 kalorija, a svaka od njih dolazi od šećera.