Ovaj znak na konzervi tunjevine pokazuje da li je riba ulovljena u radioaktivnim vodama

0
146
ArticleTop

Tuna iz konzerve omiljena je hrana mnogih, ali da li ste se ikada zapitali – gdje je riba ulovljena?

Na ambalaži se nalazi odgovor.

Udruženje potrošača Efektiva na svom Twitter profilu dalo je primjer tunjevine na kojoj je jasno navedeno da sadrži ribu iz ribolovnih područja koja su obilježena kao rizična, u smislu povišenog stepena radijacije, piše Danas.rs.

– U prodavnicama se mogu naći proizvodi od ribe koja je ulovljena u ribolovnim područjima koja su obilježena kao rizična, u smislu povišenog stepena radijacije. Jedan od takvih je i ovaj sa slike, na kom je jasno navedeno da sadrži ribu iz ribolovnih područja Tihog okeana koja su obilježena crvenim slovima, kao posljedica havarije u nuklearnoj elektrani Fukušima. Istina, to se desilo prije 12 godina, ali aktivnosti oko ispuštanja radiokativne vode u more, traju i danas – stoji u objavi pored fotografije konzerve.

Police u prodavnicama pune su ribljih proizvoda iz različitih krajeva svijeta, a kada je riječ o “divljoj” ribi, potrebno je na ambalaži navesti ribolovno područje gdje je ulovljena (za uzgojene ribe zemlja u kojoj se uzgaja).

Ribolovno područje je označeno prema međunarodnoj klasifikaciji (FAO plus odgovarajući broj).

Ovo je veoma važno, jer vam daje informaciju da li je riba ulovljena u zoni zračenja.

Spisak svih ribolovnih područja dostupan je i na interaktivnoj mapi Evropske komisije.

Kada je riječ o slučaju havarije u Fukušimi (zemljotres i cunami koji su u martu 2011. oštetili nuklearnu elektranu Fukušima Daiči), Međunarodnа agencijа za atomsku energiju IAEA objavila je studiju pod nazivom “Utjecaj nuklearne nesreće u Japanu na sigurnost morske hrane” u kojoj se navodi da su neke zemlje i regioni van Japana uveli mjere za praćenje morskih plodova uvezenih iz Japana i ulovljenih u određenim ribolovnim područjima.

– Primjera radi, Evropska komisija preporučuje svojim državama članicama da nasumično prate nivo radioaktivnosti morskih plodova ulovljenih u glavnom ribolovnom području FAO 61, kao i (što je od manjeg značaja) u FAO ribolovnim područjima 67, 71 i 77 – navodi IAEA.

IAEA konstatuje da vlasti u SAD prate nivoe radioaktivnosti u morskim plodovima koji se uvoze iz Japana “i do sada nisu otkrili radionuklide sa dugim vremenom poluraspada (kao što je Cs-137)”.

Oznake FAO 61, 67, 71, 77, 81 i 87 ukazuju na radioaktivna područja Tihog okeana, ali ima i drugih koje ukazuju na rizična ribolovna područja.

Ovo su još neke oznake:

FAO 21 – sjeverozapadni Atlantik
FAO 27 – sjeveroistočni Atlantik
FAO 27. III d – Baltičko more
FAO 31 – Centralno-zapadni Atlantik
FAO 34 – Centralno-istočni Atlantik
FAO 37.1, 37.2 u 37.3 – Sredozemno more
FAO 37.2.1 – sjeverni dio Jadranskog mora (ribolovno područje slovenačkih ribara)
FAO 37.4 – Crno more
FAO 41 – Jugozapadni Atlantik
FAO 51 i 57 – Indijski okean
FAO 61, 67, 71, 77, 81 i 87 – Tihi okean
FAO 48, 58, 88 – Antarktik.

Faktor - Coolstyle | Ovaj znak na konzervi tunjevine pokazuje da li je riba  ulovljena u radioaktivnim vodama
ArtickeBottom