Osmi Viva film festival otvara dokumetnarni film ”To je Toma”

0
177

Premijerom dokumentarnog filma “To je Toma” o popularnom pjevaču Tomi Zdravkoviću, 1. decembra u Kinoteci BiH u Sarajevu bit će otvoren 8. Viva međunarodni film festival ekološkog, turističkog, religijskog i omladinskog bh. filma, koji će trajati do 4. decembra. 

Brojni snimci i fotografije koje su nastale tokom karijere ovog legedarnog pjevača narodne muzike prikazani su u filmu reditelja Bobana Rajkovića.

U filmu o Tomi, među ostalim govore, supruga Gordana Zdravković, menadžer Sadik Paja Pašić, novinar i pisac knjige o Tomi Zdravkoviću Nikola Kankaraš, muzičari Zoran Kalezić, Hasan Dudić,  glumice Tanja Bošković, Danica Maksimovć.

Istog dana publika će se moći podsjetiti i Grad prix ostvarenja VIVA film festivala, filma “Naše korijenje”, francuskog reditelja Andrea Russela.

U okviru ovog izdanja Festivala sarajevskoj publici bit će prikazano 45 filmova iz 28 zemalja svijeta u kategorijama ekologija, religija, turizam i bh. omladinski film.

“Na konkurs je ove godine prijavljeno 1.420 filmova, tako da je selektovano ukupno 12 sati kvalitetnog programa za ljubitelje dokumentarnog i kratkog metra”, rekao je umjetnički direktor bh. reditelj Ratko Orozović.

Sve projekcije bit će održane u Kinoteci BiH, a ulaz je slobodan.