Održana 80. dodjela Zlatnog globusa

0
207
ArticleTop

U Los Angelesu je održana 80. dodjela Zlatnog globusa, američke nagrade za film i televiziju.

Mlada ”Elvisova” zvijezda Austin Butler i veteranska glumica Michelle Yeoh odnijeli su glavne filmske nagrade na svečanoj dodjeli.

Butler (31) je proglašen najboljim glumcem u filmskoj drami za ulogu u kojoj je utjelovio legendu rock muzike Elvisa Presleya.

Yeoh je nagrađena za glavnu ulogu u akcijskom filmu “Everything Everywhere All At Once”.

Colin Farrell osvojio je ulogu glavnog glumca u kategoriji filmskog mjuzikla ili komedije za lik Padraica Suilleabhaina, čovjeka koji pokušava popraviti pokvareno prijateljstvo, u mračnoj irskoj komediji “The Banshees of Inisherin”.

Među ostalim nagrađenima bila je i glumica Angela Bassett, koja je osvojila nagradu za sporednu žensku ulogu za ulogu kraljice Ramonde u filmu “Black Panther: Wakanda Forever”, nastavku koji je ponovno napisan nakon smrti zvijezde Chadwicka Bosemana.

Ke Huy Quan proglašen je najboljim sporednim glumcem u dramskom filmu za svoju ulogu Waymonda Wanga u filmu “Everything Everywhere All at Once”.

“The Fabelmans”, priča o odrastanju temeljena na tinejdžerskim godinama Stevena Spielberga, proglašena je najboljom filmskom dramom.

“Banshees of Inisherin”, priča o zavađenim prijateljima na irskom otoku, osvojila je nagradu za najbolji filmski mjuzikl ili komediju.

Nagrade će vjerojatno oba filma pogurati u vis na putu do dodjele Oscara u martu.

Slavne osobe i televizijska kuća NBC odustali su od dodjele Globusa 2022. zbog etičkih propusta Udruženje stranih novinara Hollywooda (HFPA), grupe koja dodjeljuje nagrade.

Veće, raznolikije članstvo i druge promjene HFPA-e uvjerile su mnoge od najvećih filmskih i TV zvijezda da podrže ovogodišnju ceremoniju, koja daje publicitet pobjednicima i nominiranima i često povećava njihove šanse za najprestižniju holivudsku nagradu – Oscara.

ArtickeBottom