Novogodišnji uspon na Sofe, najviši vrh Trebevića

0
21

Stanica planinarskih vodiča Sarajevo najavila je, za nedjelju 1. januar naredne kalendarske godine, tradicionalni Novogodišnji uspon na najviši vrh Trebevića – Sofe (1.629 m.n.v.).

Novogodišnji uspon na najviši vrh Trebevića prvi put je održan 1. januara 1950. godine, u organizaciji sarajevskih planinarskih društava. Uspon je tradicionalan i prekidan je samo u periodu od 1993-1996. godine, zbog minulog rata u BiH. Obnovljen je od 1997. godine zahvaljujući entuzijazmu sarajevskih planinara Isaku Bešiću, Kemalu Ćustoviću, Braci Babiću i Kemaludinu Mutapčiću.

– Stanica planinarskih vodiča Sarajevo nastavlja organizaciju uspona na najviši vrh Trebevića. Sudjelovanjem u toj tradicionalnoj akciji postajete i vi dio istorije bosansko-hercegovačkog planinarstva – navodi organizator.

Stanica planinarskih vodiča Sarajevo obezbijedit će certificirane i iskusne planinarske vodiče na terenu. U slučaju loših vremenskih prilika organizator odlučuje o mogućoj izmjeni rute ili otkazivanju uspona, a sudionike mole da se pridržavaju planinarskog kodeksa i uputa vodiča na terenu.

Naglašavaju važnost posjedovanja opreme za zimske uvjete poput tople odjeće, kape, rukavica te gležnjaka (gamašni), hodačkih štapova….

Ranijih godina na tim pohodima bilo je u prosjeku po 150 do 200 sudionika.