Mladi u BiH napravili aplikaciju za brže pružanje hitne pomoći

0
366

Da mladi mogu biti pokretači novih ideja i snaga humanosti pokazuje primjer i omladine iz Sarajeva koja je kreirala aplikaciju Spasi.ba, a koja nudi novi, modernizovan sistem pružanja prve pomoći na prostoru Bosne i Hercegovine.

Radi se o sistemu koji znatno skraćuje vrijeme pružanja prve pomoći od strane hitnih medicinskih službi.

Idejni tvorci ove autentične aplikacije su braća bosansko-palestinskih korijena, Hussain, Naser i Morad Abd El-Ilah.

“Svjesni nedostataka određenih segmenata našeg društva, a naročito u pogledu modernizacije, došli smo na ideju da kreiramo sistem kojem je cilj da pomogne ljudima, pa čak i spasi život. Ujedno smo željeli iskoristiti sva svoja stečena znanja kako na akademskom, tako i na poslovnom planu. Od samog početka projekta sa nama su i naše saradnice Emira Ahatović i Azra Hrnjić, kao i Medžid Buljubašić te smo zajedničkim snagama činili sve da aplikacija što prije ugleda svjetlost dana”, kaže za Aljazeeru Naser Abd El-Ilah, koji je student posljednje godine smjera Teorijske kompjuterske nauke na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu.

Ističe kako je glavni cilj aplikacije da se prva pomoć pruži unesrećenima u najkraćem mogućem roku. Svrha je jedna i jedinstvena. Spasiti ljude i pomoći im baš onda kada je to najpotrebnije, što je donekle suština humanosti.

Aplikacija se može instalirati potpuno besplatno na Android uređaje putem usluge Google Play, a uskoro će biti dostupna i za iOS uređaje.