Korisni savjeti: Kako se riješiti osjećaja besmomoćnosti

0
157
ArticleTop

Osjećate li se kao da ste u kutiji iz koje često posmatrate uznemirujuće događaje i izazovne situacije, ali ne znate kako se i sami možete okrenuti u njoj, a onda ni kako pomoći drugima? 

Ovo je možda jedan od najprostijih načina da približimo kako se osjeća neko ko kaže da ga savladava osjećaj bespomoćnosti. Iako je osjećaj bespomoćnosti individualan, kompleksan i svi ga doživljavamo na drugačiji način, nije nimalo rijetka pojava i često ide ruku uz ruku s osjećanjima straha i s anksioznošću. Prirodna je emocionalna reakcija na izazovne okolnosti, poput finansijskih ili porodičnih problema, ali i posljedica traumatskih događaja.

Ako se i sami suočavate s ovim osjećajem u posljednje vrijeme, korisni će vam biti savjeti stručnjaka iz ove i srodnih oblasti. 

Niste sami

Kao i kada je riječ o suočavanju sa strahovima i anksioznošću, trebate imati na umu da niste jedina osoba koja se osjeća tako. Pored toga što u svom okruženju imate ljude koji će rado biti uz vas, milioni drugih ljudi u svijetu se trenutno suočavaju s istim ili sličnim emotivnim izazovima.

– Nikada ne gubite nadu, jer se najdublja bespomoćnost može preokrenuti u najveći osjećaj nade – Mahatma Gandhi.

Mali ciljevi 
 

Osmislite šta sve konkretno možete uraditi da bi ste rješili neki problem, prevazišli neku frustraciju ili opasnost. Neka to bude samo djelo vaše akcije. Tako ćete postepeno povrati osjećaj snage (koju već sada imate u sebi ali je ne prepoznajete) i vjere u sebe.

Napravite male korake koji će vam pomoći. Postavljanje malih, ostvarivih ciljeva svakodnevno vam može pomoći da se osjećate bolje. Edukujte se o temi koja vam je okupirala misli kako biste pronašli moguća rješenja, bili upoznati s korijenom onoga što vas tišti i bolje usmjerili vlastite emocije.

Podijelite osjećaje

Svoj osjećaj, usuđujemo se reći ponekad i frustraciju, koja je najbliža osjećaju bespomoćnosti, podijelite s drugima. Ovo će pomoći da rasporedite svoje misli tako da se negativne emocije ne gomilaju u vama.

Sigurno se nekad desilo da nakon razgovora o emocijama one postanu mnogo manje izazovne jer osjetite da niste sami, s druge strane vas dočekaju razumijevanje i podrška. Ne govorimo da će razgovor i ćaskanje magično učiniti da negativne emocije budu “rukom odnešene” ali će olakšati suočavanje sa njima.

Psihologinja Carol Dweck opisala je ovaj osjećaj: “Suočavanje s bespomoćnošću nije znak slabosti, već znak hrabrosti. To zahtijeva introspekciju, samopouzdanje i spremnost da se traže resursi za promjenu.”

Ovakve emocije su potvrda da u sebi imate veliku dozu empatije koju je potrebno usmjeriti na pravi način.

ArtickeBottom