Kako bi izbjegli Crveno more 100 brodova sa milionima tona nafte ide oko vrha Afrike

0
57
ArticleTop

Broj brodova koji se preusmjeravaju prema Rtu dobre nade povećao se na 100, u usporedbi s prošlosedmičnih 69, otkrio je izvještaj Oil Brokeragea.

To predstavlja povećanje od 45 posto od 24. januara. Navodno, brodovi zajedno prevoze gotovo 56 miliona barela sirove nafte i drugih naftnih proizvoda.

Posljedično, isporuke koje nose čiste naftne proizvode poput dizelskog goriva, koje prolaze kroz tjesnac Bab al-Mandab, pale su na 625.000 barela dnevno, što je značajno smanjenje od tipičnih dva miliona barela dnevno.

Dana 21. januara, međugodišnji brodski promet u tjesnacu smanjio se za 59,2 posto prema projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda i Univerziteta Oxford.

Istodobno, u Sueskom kanalu, brodski promet usporio je za 44 posto, ali je porastao za 55,5 posto u Rtu dobre nade.

Operacija Huta u Crvenom moru odvratile su brodove, nametnule duge promjene ruta i otežale dolaske za 10 dana do dvije sedmice, akumulirajući troškove otpreme.

Jemen je opetovano naglašavao da su njegove akcije u odbrani palestinskog naroda i usmjerene na vršenje pritiska na izraelsku okupaciju da dopusti ulazak pomoći u Gazu, izjavljujući da će ciljati samo brodove pod izraelskom zastavom ili one koji putuju za okupiranu Palestinu.

To je bio slučaj sve dok Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija nisu odlučile bombardirati Jemen zbog njegovog stava prema palestinskom narodu, zbog čega su Huti promijenili svoju odluku i zabranili brodovima pod američkom i britanskom zastavom ulazak u Crveno more preko Bab al-Mandaba .

Rezultat je bio nagli pad pošiljaka kroz vodeni put koji bi normalno podnio oko 12 posto globalne pomorske trgovine. Tokovi nafte, plina, žitarica i industrijske robe sve su više preusmjeravani. Činilo se da je čak i prijevoz stoke zaobišao, što je izazvalo zabrinutost za dobrobit životinja.

Sueski kanal bio je odabrana ruta za brodove zbog svojeg položaja koji povezuje Aziju i Evropu na kratkoj udaljenosti, povećavajući učinkovitost troškova i vremena, ali su brodarske kompanije odlučile promijeniti rutu i ploviti svojim plovilima oko Rta dobre nade, dodajući troškove.

ArtickeBottom