Istraživanje: Mali rizik od zaražavanja na koncertima

0
425

Evropska koncertna i festivalska industrija kreće putem oporavka. Jedna od potvrda za to su čak četiri nezavisne studije, sprovedene proteklih mjeseci u Njemačkoj i Španiji. One su pokazale da je rizik od širenja koronavirusa na kulturnim i muzičkim događajima u zatvorenim prostorijama zanemarljivo mali, čak višestruko niži nego u školama, kancelarijama i tržnim centrima.

Kada se tome dodaju i inicijative niza velikih evropskih država, koje osiguranjem garantnog fonda podstiču organizatore da krenu s planiranjem događaja u 2021. godini, kao i plan otvaranja Velike Britanije, prema kojem će od 21. juna biti dozvoljeni događaji bez fizičke distance, jasno se pokazuje smjer restarta cjelokupne manifestacione industrije.


Rezultati istraživanja koje je sproveo Tehnički univerzitet iz Berlina pokazali su da, ako se poštuju mjere fizičke distance, higijene i ventilacije – pozorište, opera ili muzej sa 30 odsto popunjenosti imaju najmanji rizik od infekcije od svih zatvorenih prostora koji su pregledani. Kao mnogo veći problem navode se škole, kancelarije, pa čak i maloprodajne radnje.

Ranija naučna studija, sprovedena je u novembru u koncertnoj dvorani Koncerthaus u Dortmundu, koja ima 1500 mjesta. Bio je to nastavak augustovskog istraživanja pod nazivom Restart-19 Univerzitetske bolnice u Haleu, čiji rezultati su pokazali da uz odgovarajuću ventilaciju u zatvorenim koncertnim prostorima postoji vrlo nizak rizik prijenosa zaraze.


Festival Primavera Sound je u decembru 2020. godine, u saradnji s univerzitetskom bolnicom Germans Trias i Pujol iz Barselone i Fondacijom za borbu protiv zaraznih bolesti, obavio istraživanje na muzičkom događaju bez fizičke distance, s obaveznim PCR testovima urađenim na dan koncerta. U ovom događaju učestvovalo je 1.000 ljudi, koji su se ponovo testirali osam dana kasnije, i tek dvije osobe su bile pozitivne.


Uz ova istraživanja, dva testna događaja proteklih sedmica također su pokazala visok nivo sigurnosti. Prema preliminarnim rezultatima martovskog pilot projekta, od 1.000 ljudi koji su prisustvovali koncertu Berlinske filharmonije, niko se nije zarazio. Ovo istraživanje je inicirao berlinski Senat, a test-koncertu održanom 20. marta, u muzičkoj sali kapaciteta 1.180 mjesta, mogli su da prisustvuju samo oni s negativnim testom na korona virus. Prosječno vrijeme između testiranja i rezultata bilo je 12 minuta, a cijena testa bila je uračunata u cijenu karata.


Prošle sedmice u rasprodatoj dvorani Palau de Sant Jordi u Barseloni uspješno je održan koncert grupe Love Of Lesbians pred čak 5.000 posjetilaca, kako bi se provjerilo mogu li takvi događaji, uz stroge mjere, biti sigurni uprkos pandemiji. Svi posjetioci su morali da se testiraju tokom dana, a rezultati su stigli za 15 minuta na mobilnu aplikaciju.