INZ sa 43 vrtića u svim općinama ZDK obilježio Svjetski dan oralnog zdravlja

0
393
ArticleTop

Svjetski dan oralnog zdravlja su ove godine u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica zajednički obilježili sa ustanovama za predškolski odgoj djece, zdravstvenim stručnjacima iz cijelog Kantona, te kompanijom “Biassco” iz Usore, koja zastupa svjetski brend Curaprox.

„Pozvane su ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje u Kantonu da u najstarijim vrtićkim grupama organiziraju radionice ili posjete stomatološkim ambulantama  na ovu temu u periodu od krajem marta. Naš partner u zdravlju djece Curaprox  je i ove godine donirao 900 četkica koji su distribuirane ustanovama koje su obilježile svjetski dan oralnog zdravlja i koje tokom cijele godine nastoje promovisati zdrave navike kod djece. Zdrave navike se stječu u najranijem uzrastu  i iz tog razloga su predškolske ustanove naši najvažniji partneri u zdravlju koji mogu uticati na podizanje svijesti o značaju održavanja oralne higijene, prevenciji bolesti usne duplje i sticanju navike o redovnom pranju zubića, koje djeca nose u odrasloj dob“, ističe Erna Terzić iz Službe za školsku higijenu INZ-a.

U obilježavanju Svjetskog dana oralnog zdravlja učestvovale su 43 javne i privatne ustanove za predškolski odgoj u ZDK-u, te šesnaest ljekara stomatologa koji su u sklopu svojih stomatoloških ordinacija pružali besplatne radionice i stomatološke preglede najmlađim pacijentima i na taj način doprinijeli razvijanju svijesti oralnog zdravlja.

U projektu INZ-a su učestvovale stomatološke ordinacije “Dr. Neira Dizdarević”, “Dr. Beganović”, “Dr. Elma Avdić”, “D&N” i “Dr. Amila Mujčinović” Zenica, “Pink Dent” i “HD Dental studio” Kakanj, “Dr. Amra Čelebić” i “Dr. Hodžić” Visoko, “Dr. Mufti” Zavidovići, “Dr. Sandra Grgić” Usora, “Dr. Džana Kasumagić” Tešanj, “Dr. Mehić” Tešanj,  te Domovi zdravlja Breza, Vareš i Tešanj (Dr. Sadik Begović).

 „Obilježavajući Sedmicu zdravlja željeli smo ukazati na značaj provođenja preventivnih pregleda, te ih učiniti dostupnim i  učenicima u školama. Jedan od aspekata tih pregleda uključivao je i vizuelni skrining pregled usne šupljine i zuba. Programom je obuhvaćeno pet škola, odnosno 247 učenika različitog uzrasta (od trećeg razreda osnovne škole do trećeg razreda srednje škole) Kod 42,5% učenika evidentirane su određene manje ili veće promjene na zubima, te su  isti upućeni na dalju dijagnostičku obradu u Službu za zubozdravstvenu zaštitu/stomatološku ordinaciju“, ističu u INZ. 

Ovo je jedan od dodatnih razloga zašto je navike o pravilnom održavanju oralne higijene i brige o oralnom zdravlju potrebno razvijati u što ranijoj životnoj dobi, a  ustanove za predškolski odgoj u tom pogledu imaju najvažniju ulogu. Oralno zdravlje mnogo je više od zdravih i lijepih zubi. Zdravlje cijelog organizma često zavisi upravo od tog, navode stručnjaci.

ArtickeBottom