Iako mnogi ovo ulje smatraju zdravim, nova studija pokazuje sasvim suprotno

0
187
ArticleTop

U nedavno provedenoj studiji, naučnici su došli do spoznaje o tome da je kokosovo ulje, koje su konzumirali miševi, dovelo su do promjena u njihovom metabolizmu. Promjene su pridonijele razvoju pretilosti i srodnih komorbiditeta. 

Studija se nadovezuje na prethodna istraživanja u kojima su autori primijetili da kokosovo ulje stvara periferni upalni odgovor, povećanje tjelesne težine, veći postotak masti, smanjenu potrošnju energije i anksiozno ponašanje kod miševa, što ukazuje na sistemsku, prenosi Gloria.hr

Šezdeset miševa u ovom ispitivanju podijeljeno je u tri skupine koje su primale tekući dodatak. Kontrolna grupa jeprimila vodu, druga grupa 100 mikrolitara komercijalnog ekstra djevičanskog kokosovog ulja, dok je treća grupa primila 300 mikrolitara istog. Dnevne doze kokosovog ulja bile su kalorijski slične količini od otprilike 13 grama zasićenih masti ili pet posto zasićenih kalorija za zdravu odraslu osobu.

– Studija pokazuje da kokosovo ulje može otežati tijelu pravilno reagiranje na važne hormone koji kontroliraju glad i potrošnju energije, barem kod miševa. To bi potencijalno moglo pridonijeti problemima kao što su pretilost i otpornost na inzulin, što je ključno pitanje u dijabetesu – izjavio je nutricionistički naučnik dr. Taylor Wallace.

Dijetetičarka Kristin Kirkpatrick sugerira kako bi se potrošači trebali usredotočiti na ulja poput maslinovog za razliku od onih koji su bogati zasićenim i trans masnoćama.

– Najkorisnije nutritivne dobrobiti možemo naći u ekstra djevičanskom maslinovom ulju, kao i u uljima avokada, sezamu, lanenom sjemenu, orahu – navodi Kirkpatrick.

Četiri greške koje pravite sa kokosovim uljem

Kokosovo ulje među uobičajenim prehrambenim izvorima masti ima najveći postotak zasićenih masti. Među njima su maslac, palmino ulje, ulje palminih koštica i kakao maslac.

Za osobe s postojećim srčanim poremećajem ili koje su u opasnosti od takvog poremećaja, američkaorganizacija za srce predlaže da se ne potroši više od šest posto dnevnih kalorija iz zasićenih masti. To je otprilike 13 grama temeljeno na prehrani od 2.000 kalorija.

Zanimljivo, samo jedna kašika kokosovog ulja dolazi blizu te granice.

ArtickeBottom