Film koji je uzdrmao Hollywood stiže i u bh. kina: “Sound of Freedom” – istinita priča o seksualnom ropstvu djecom

0
210
ArticleTop

Kriza u Holywoodu nije samo uzrokovana štrajkovima zbog malih plaća, već i filmom “Sound of Freedom”, čiji scenarij i režiju potpisuje Alejandro Monteverde, dok su glavne uloge povjerene Jimu Caviezelu, Miri Sorvino i Billieju Campu.

Radnja filma temeljena je na potresnoj, istinitoj priči o trgovini djecom. Kroz nešto više od dva sata filma pratimo nastojanja bivšeg američkog vladinog agenta Tima Ballarda u samoinicijativnoj misiji spašavanja stotina djece od seksualnog ropstva. Put ga odvodi duboko u kolumbijsku džunglu, gdje stavlja svoj život na kocku kako bi spasio nevine žrtve.

Film na programe domaćih kino operatera stiže.

“Sound of Freedom” u američkim medijima nije dobio ni upola prostora kao “Barbie” ili “Oppenheimer”, ali, naišao je na veliki odaziv publike te istovremeno stekao niz pozitivnih kritika. O tome svjedoči i rezultat koji drži na stranici Rotten Tomatoes, omiljenoj platformi brojnih filmofila.

Nakon premijere, koja je održana 4. jula, film je zasjeo na prvo mjesto američkog box officea, ostavivši za sobom novi nastavak filma o Indiani Jonesu.

“Sound of Freedom” je izvorno nastao u produkciji studija 20th Century Fox te je dovršen 2018. godine, no odbačen je nakon što je studio preuzet od strane Disneyja. Drugu priliku dobio je zahvaljujući distributeru Angel Studios, poznatom po ostvarenjima religiozne tematike. U međuvremenu su njegovu distribuciju odbile i poznate streaming platforme Netflix i Amazon prime, smatrajući kako nije prikladan za njihov sadržaj.

Šokantno, razarajuće, potresno, mučno…. samo su neki od opisa koji se vezuju uz iskustvo gledanja filma “Sound of Freedom”. Sirove scene mnoge su nagnale da projekciju napuste suznih očiju.

ArtickeBottom