Da li ste čuli za vitamin P: Ovo su njegovi zdravstveni benefiti

0
103

Namirnice bogate vitaminom P uključuju citrusno voće, tamnu čokoladu, bobičasto voće, jabuke, zeleni čaj, crno vino i zeleno lisnato povrće poput kelja, špinata i brokule

Sasvim sigurno ste već čuli za pojam “vitamin P”, koji nas štiti od raznih bolesti? Ako ne, evo svega što treba da znate o ovom relativno novom pojmu u nauci o ishrani.

“Vitamin P” odnosi se na skup bioflavonoida, prirodnih veza prisutnih u biljkama koji imaju antioksidativna svojstva i brojne druge zdravstvene prednosti.

Neki od poznatih bioflavonoida uključuju kvercetin, rutin i hesperidin te se nalaze u različitom voću, povrću i drugim namirnicama biljnog porekla. Ove veze pružaju potencijalne koristi za zdravlje, kao što su:

Antioksidativna svojstva: Bioflavonoidi djeluju kao antioksidansi, štiteći ćelije od oštećenja koja mogu da izazovu slobodni radikali. Ovim svojstvima doprinose zaštiti ćelijskih struktura i očuvanju integriteta DNA. Antioksidansi igraju važnu ulogu u održavanju opšteg zdravlja i smanjenju rizik od hroničnih bolesti poput srčanih bolesti, dijabetesa i određenih vrsta raka.

Protivupalna svojstva: Neki bioflavonoidi imaju protivupalna svojstva koja mogu da pomognu u smanjenju upala u tijelu, čime se smanjuje rizik od različitih zdravstvenih problema.

Zdravlje srca i krvnih sudova: Određeni bioflavonoidi, poput kvercetina, istraživani su zbog svog potencijala da podrže zdravlje srca poboljšavajući funkciju krvnih sudova, smanjujući krvni pritsak i utičući na metabolizam holesterola. Hrana bogata bioflavonoidima, kao što su agrumi, bobice i tamnozeleno lisnato povrće, povezana je sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti.

Podrška imunog sistema: Bioflavonoidi se smatraju podrškom imunog sistema, pomažući tijelu u odbrani od infekcija i bolesti.

Olakšanje od alergija: Posebno se istražuje kvercetin koji može pomoći u upravljanju simptomima alergije stabilizujući ćelije koje oslobađaju histamin i druge upalne posrednike odgovorne za alergijske reakcije.

Osim toga, bioflavonoidi imaju ulogu u regulaciji nivoa šećera u krvi, što može da bude korisno za osobe s dijabetesom ili u riziku od razvoja dijabetesa, piše N1.

Namirnice bogate vitaminom P uključuju citrusno voće, tamnu čokoladu, bobičasto voće, jabuke, zeleni čaj, crno vino i zeleno lisnato povrće poput kelja, špinata i brokule. Ovo voće i povrće, posebno ono crveno, plavo i ljubičasto, obiluje antocijanidinima koji pružaju dodatne zdravstvene koristi, piše Times Of India.

Uz sve ovo na umu, vitamin P ima potencijal da pruži brojne prednosti za vaše zdravlje, a uključivanje namirnica bogatih ovim bioflavonoidima u vašu ishranu može da doprinese očuvanju i poboljšanju vašeg zdravstvenog stanja.

Vitamin P Or Bioflavonoids And Vector Set Of Vitamin P Rich Foods. Healthy  Lifestyle And Diet Concept. Niacin. Royalty Free SVG, Cliparts, Vectors,  And Stock Illustration. Image 78740469.