Četiri najčešća zdravstvena problema na odmoru i kako ih izbjeći

0
207
ArticleTop


Planirajući svoj dugo očekivani odmor činjenica da ćete se možda razboljeti vjerovatno nije prodrla u vaše vizije kupanja, sunčanja ili šetnje gradom.
No, prema riječima farmaceuta, putnici često postanu žrtve nekoliko uobičajenih zdravstvenih problema kada odu na odmor.

Od užasnog problema s probavom do dosadnih ujeda insekata koji svrbe, pretpostavljamo da ne želite da vam išta od ovoga uništi toliko potrebni odmor.

Niamh McMillan, farmaceutkina u Superdrugu, podijelila je svoje savjete kako da budete u vrhunskoj formi tokom odmora i koji jeftini proizvodi mogu spriječiti vaše nevolje na putu.

Problemi s probavom

Jeste li ikada proveli odmor držeći svoju hotelsku WC šolju? Očigledno, nije neuobičajeno za one koji putuju u inostranstvo.

Prema Niamhu, problemi s probavom mogu vas pogoditi kada posjećujete zemlje koje imaju niže higijenske standarde hrane, neadekvatne sanitarne prostorije i nemaju pristup čistoj vodi, iako se to može dogoditi i drugdje.

“Velika neugodnost, putnička dijareja je jedan od najčešćih zdravstvenih problema koji se javljaju tokom putovanja pa je važno osigurati da je vaš imunološki sistem zdrav”, rekla je farmaceutkinja.

Kako bi vaš odmor bio opuštajući i zabavan kakav bi trebao biti, Niamh vam savjetuje da spakujete neke vrećice za rehidrataciju.

Ujedi insekata

Mnogi se vraćaju s odmora s “kolekcijom” ujeda buba koja svrbi.

“Ujedi insekata na odmoru mogu biti nevjerovatno dosadni i bolni”, dodaje.

Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste bili sigurni da vas komarci ili drugi insekti neće “pojesti” dok ste na odmoru.

“Pobrinite se da pokrijete izloženu kožu ako ste vani u doba dana kada su insekti posebno aktivni, kao što je izlazak ili zalazak sunca, i nanesite repelent protiv insekata na izloženu kožu”, rekla je.

Farmaceutkinja je također preporučila da izbjegavate upotrebu proizvoda sa jakim mirisom, poput parfema i šampona, jer oni mogu privući insekte.

Nadražene oči

“Kada smo na odmoru, postoji niz faktora koji mogu izazvati iritaciju naših očiju, poput morskog povjetarca, slane vode, sunčeve svjetlosti, pa čak i klime. Klima igra važnu ulogu u tome koliko se vaše oči osjećaju ugodno”, kazala je.

Iako bi vaš prvi instinkt mogao biti da se povučete u zatvorenu u klimatiziranu sobu, Niamh je objasnila da to možda nije uvijek najbolje rješenje.

“S obzirom da klima uređaj isušuje zrak, ova promjena klime može uzrokovati i sušenje očiju”, navela je.

Niamh je predložila da uzmete neke kapi za oči prije nego krenete na put.

Problemi sa usne

Većina nas zna da treba koristiti kremu za sunčanje kada stigne u sunčana područja kako bismo izbjegli bolne opekotine od sunca.

Međutim, mnogi od nas možda zaborave na njegu svojih usana.

“Nečije usne su veoma osetljive na sunčeve UV zrake. Usne imaju tanak sloj kože i jedan su od najranjivijih dijelova tijela jer su uvijek izložene suncu kada je osoba napolju”, kaže Niamh.

Savjetovala je da uvijek nanesete zaštitni balzam sa SPF-om na usne najmanje 30 minuta prije izlaska, kao i da ne zaboravite ponoviti postupak tokom dana, posebno nakon jela ili pića.

(Foto: Shutterstock)
ArtickeBottom