Žudite za slatkišima- Evo šta vam tijelo zapravo pokušava reći

0
249
Dieting or good health concept. Young woman rejecting Junk food or unhealthy food such as donut or dessert and choosing healthy food such as fresh fruit or vegetable.
ArticleTop

Veoma često imate želju da pojedete nešto slatko, ali ne znate zbog čega se ta žudnja javlja. Mnogo je faktora koji mogu uticati na povećanu potrebu za slatkišima.

Stručnjaci za prehranu otkrili su najvažnije, tj. ono šta možemo učiniti da obuzdamo žudnju za šećerom.

“Smatram da se žudnja za šećerom javlja kada vašem tijelu treba brzo povećanje energije. To se može dogoditi kao rezultat nedovoljne opskrbe tijela tijekom dana ili nedovoljnog odmora noć prije”, kaže registrirani dijetetičar i osnivač Senta Healtha, Ali Bandier.

Stručnjaci su se također složili da potreba za slatkim može ukazivati ​​na nedostatak esencijalnih nutrijenata kao što su krom, magnezij, cink, vitamini B, proteini i zdrave masti.

“Proteini i masti pružaju stabilan i trajan izvor energije, pružajući dosljedno iskustvo za razliku od skoka šećera (glukoze)”, objašnjava dr. Sarah Olszewski.

Nedostatak željeza

Ako niste dobivali dovoljno hem željeza iz izvora proteina poput mesa, plodova mora i peradi, Bandier kaže da bi to mogao biti razlog zašto se okrećete šećeru. ‘Manjak željeza obično se povezuje s niskom razinom energije’, objašnjava ona, ‘a kada vaše tijelo pati od niske razine energije dovoljno dugo, žudite za šećerom za brzi porast energije’. Niste mesojed? Željezo možete pronaći i u grahu, grožđicama, marelicama i špinatu.

Nedostatak magnezija

Ako vaša potreba za slatkim obično teži čokoladi, možda imate nizak nivo magnezija. ‘Istraživanja pokazuju da do 30 posto stanovništva ima manjak magnezija, a žudnja za čokoladom povezana je s nedostatkom magnezija’, kaže Bandier.

Nedostatak kroma

Nikada niste čuli za krom? Prema Kelsey Costi, registriranoj dijetetičarki i savjetnici za prehranutu, bitan je mineral koji igra ulogu u metabolizmu glukoze i proizvodnji energije.

“Kada su razine kroma male, sposobnost tijela da učinkovito koristi glukozu iz hrane je smanjena, što može dovesti do fluktuacija u razinama šećera u krvi”, kaže ona.

To može izazvati želju za šećerom kada vaše tijelo pokušava nadoknaditi nedostatak energije tražeći brzo rješenje. Umjesto da se okrenete šećeru, pokušajte se opskrbiti hranom bogatom kromom, poput brokule, soka od grožđa, češnjaka, krumpira i zelenih mahuna.

Nedostatak vitamina B

Bandier također navodi nedostatak vitamina B (poznatih i kao građevni blokovi za zdravo tijelo) kao još jedan skriveni signal koji stoji iza žudnje za šećerom, rekavši: ‘Tiamin (B1), biotin (B7) i kobalamin (B12) ključni su vitamini za metabolizam glukoze. Ako imate nizak udio vitamina B, vaše tijelo može imati problema s razgradnjom glukoze za proizvodnju energije, zbog čega biste mogli žudjeti za više šećera i jednostavnih ugljikohidrata nego što je vašem tijelu potrebno.

Nedostatak cinka

“Cink je ključna hranjiva tvar koja igra mnoge uloge u našim tijelima, uključujući pomoć probavi, radu živaca i metabolizmu energije”, kaže Costa.

Kada su razine cinka niske, to može dovesti do disfunkcije metabolizma, što može potaknuti želju za hranom. ‘Uključujući više hrane bogate cinkom u svoju prehranu – mislimo na kamenice, slanutak, špinat, sjemenke bundeve i indijske oraščiće – možete pomoći u učinkovitom upravljanju žudnjom za šećerom’, dodaje.

Kako da se izborite sa žudnjom za slatkišima | LifePress magazin
ArtickeBottom