Znate li razliku između suhog i svježeg kvasca

0
125
ArticleTop

Pomoću kvasca tijesto se diže, što rezultira mekoćom tijesta. Kvasac je neophodan sastojak mnogih recepata uključujući hljeb, kiflice, tijesto za pizzu i većinu pogača.

Kvasac je zapravo gljivica koja se koristi da bi tijesto fermentiralo, a u prehrambenoj industriji možete ga pronaći u suhom ili svježem obliku.

Kada je o samoj proizvodnji riječ, šećer uz prisutnost kisika potiče razvoj te gljivice kvasca, a kao rezultat toga nastaje kvasni kolač koji se potom pretvara u svježi kvasac.

Suhi kvasac se dobija uz korak više odnosno tako što svježi, dok prolazi kroz komoru za sušenje, pretvara u sitne granule. Upravo u tome je razlika između suhog i svježeg kvasca, ali i u načinu korištenja.

Da biste aktivirali suhi kvasac trebate ga jednostavno dodati direktno u tijesto. Dok svježi kvasac prvo morate otopiti u malo tople vode ili mlijeka pa ga onda dodati u tijesto.

Suhi kvasc se može čuvati na sobnoj temperaturi i ima duži rok trajanja, dok svježi mora biti u frižideru i rok trajanja mu je kraći.

ArtickeBottom