Znate li da postoji intolerancija na vježbanje?

0
132
ArticleTop

Ako ste se ikada zapitali zašto vam se rutinske aktivnosti čine teškim te često zbog njih ostajete bez daha ili se osjećati iscrpljeno, možda jednostavno nemate kondicije. No, može biti i da se suočavate sa intolerancijom na vježbanje čiji uzrok može biti neko drugo zdravstveno stanje.

Intolerancija na tjelovježbu je stanje koje karakterizira nemogućnost bavljenja tjelesnom aktivnošću na nivou ili intenzitetu koji bi se općenito smatrao normalnim za određenu dob. Ne radi se samo o tome da se osjećate pomalo van forme, već o tome da normalne tjelesne aktivnosti pokreću abnormalne reakcije koje mogu biti vrlo neugodne i trajati dugo nakon završetka treninga.

– Netolerancija na tjelovježbu nije ograničena na one koji tek počinju vježbati, već je čak i iskusni sportaši mogu iskusiti. Uzroci mogu varirati od faktora načina života do temeljnih zdravstvenih stanja, poput bolesti srca ili pluća i važno je potražiti stručnu medicinsku pomoć – piše Health Digest.

Glavni znakovi da možda patite od intolerancije na vježbanje uključuju ekstremni umor, nedostatak zraka ili bol, što ukazuje na to da se vaše tijelo ne prilagođava vježbanju na način na koji bi trebalo.

U slučaju intolerancije na vježbanje, kratkoća daha nije samo uobičajeni nedostatak zraka koji svako može osjetiti nakon napornog trčanja. Radi se o nesrazmjernoj i uznemirujućoj poteškoći sa disanjem koja se javlja čak i uz blagi napor kao što je recimo hodanje umjerenim tempom ili penjanje uz stepenice. U ovom slučaju moglo bi biti nekoliko problema.
Na primjer, u slučajevima anemije, tijelu nedostaje dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca za prijenos dovoljno kisika u tkiva, što dovodi do gubitka daha, prema studiji objavljenoj u Scientific Reports.

Možemo li doista biti alergični na vježbanje? - Index.hr

Astma može uzrokovati sužavanje disajnih puteva i proizvodnju viška sluzi, što otežava disanje tokom vježbanja. Kardiovaskularna stanja, kao što su zatajenje srca ili bolest srčanih zalistaka, mogu ugroziti sposobnost srca da djelotvorno pumpa krv u pluća, što dovodi do kratkog daha tokom fizičke aktivnosti.

Problemi sa plućima, poput hronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) ili plućne hipertenzije, izravno utječu na djelotvornost pluća, čineći disanje tokom vježbanja napornijim.

Ignoriranje ovog specifičnog simptoma je rizično. Stalno, abnormalno otežano disanje je znak upozorenja i zahtijeva liječničku pomoć. Obratite pažnju na ovaj problem i pratite intenzitet i trajanje vježbanja te sve dodatne simptome. Dijeljenje ovih informacija sa svojim ljekarom može vam pomoći da dobijete tačnu dijagnozu i prilagođenu pomoć.

Ako se neprestano osjećate neuobičajeno iscrpljeno nakon umjerene ili čak blage tjelesne aktivnosti, važno je uzeti to u obzir. Vaše tijelo pokušava komunicirati da se ne nosi s vježbanjem kako bi trebalo. Iako je normalno povremeno biti umoran, ako se to ponavlja svaki put kada vježbate, vrijeme je da potražite pomoć.

Rješavanje temeljnog uzroka ovog umora nije samo radi poboljšanja izdržljivosti, već i radi liječenja temeljnog stanja koje ga uzrokuje.

ArtickeBottom