Žena s knjigom u Mostaru od 22. do 27. augusta

0
148
ArticleTop

Program festivala održavat će se na nekoliko lokacija u Mostaru, i to: u Narodnoj biblioteci Mostar, Yunus Emre Institutu, Muzeju Hercegovina i Pozorištu lutaka Mostar

Prvi festival „Žena sa knjigom“ bit će održan od 22. do 27. augusta u Mostaru, a program počinje 22. augusta u 19 sati u Pozorištu lutaka Mostar.

Sve je počelo od sjajne zamisli tri vrsne književnice: Bisere Suljić Boškailo, Edhije Mahić i Enise Bukvić. Ove tri autorice su emocije prema svojoj zemlji i književnosti pretočile u ideju o susretu književnica kojima je pisanje knjiga jedna od važnijih motivacija u životu i postojanju, saopćili su organizatori.

“U svakoj ženi se krije po jedna umjetnica i ako se ne pusti prostora i slobode da se pokaže, ona ostane neizražena i vremenom zamre… Nas tri: ja, Enisa i Edhija, da kažem svjetske putnice, smo po svijetu sakupljale iskustva, znanje i mudrost drugih, i nije bilo teško doći na ideju da tim umjetnicama damo mogućnost da se pokažu u ovom gradu koji je lijep poput poezije, odnosno da krenemo s ovim projektom, koji ćemo pokušati da proširimo i na druge gradove u Bosni i Hercegovini i šire. Ženu treba pokrenuti i dati joj mogućnost, a ona će znati to pretvoriti u dobro, isto što su Mostarke to znale i krenule s nama u realizaciju ove ideje, i da nije bilo njih ne bi ni ovo oživjelo”, poručila je Bisera Suljić Boškailo.

Žena s knjigom" u Mostaru od 22. do 27. augusta

Program festivala održavat će se na nekoliko lokacija u Mostaru, i to: u Narodnoj biblioteci Mostar, Yunus Emre Institutu, Muzeju Hercegovina i Pozorištu lutaka Mostar.

“Aktivirala sam se pri organizaciji Festivala ‘Žena sa knjigom’ da bi prenijela moja saznanja i iskustva iz Italije s obzirom da pišem i objavljujem knjige na italijanskom jeziku, te i iz razloga što sam članica Nacionalnog konkursa Lingua Madre u Italiji. S druge strane, dugogodišnja sam aktivistica u dijaspori tako da sam željela iskoristiti svoje kontakte i uključiti ih u ovu inicijativu žene od pera koje žive van BiH, da se bolje povežemo i zajedno djelujemo”, kazala je Enisa Bukvić.

Edhija Mahić, koja već 30 godina živi u Norveškoj, kazala je kako je nakon privatne tragedije napisala autobiografsku knjigu, te da sve više žena u dijaspori piše.

“Pišu o ratu 90-tih, o svom životu, pjesme, dječje knjige. Djevojke mi pričaju kako im leže u ladicama napisane knjige, pjesme i da nemaju samopouzdanja i strahuju da ih izdaju ili nemaju mogućnosti za to. Nekima sam pomogla, oslobodile su se predrasuda i izdale knjigu. S tim svojim iskustvom želim da kroz festival ‘Žena sa knjigom’ pružimo šansu književnicama iz dijaspore, Bosne i Hercegovine i regije, da se upoznaju, razmjene iskustva i sklope prijateljstva. Da šira publika čuje za njih i njihova autorska djela”, istaknula je Mahić.

ArtickeBottom