Željko Bebek o 50 godina karijere, Goranu Bregoviću: Nikada nismo izgradili prijateljske odnose

0
117
ArticleTop

Željko Bebek, nekada frontmen grupe “Bijelo dugme”, a kasnije solo pjevač, obilježava 50 godina muzičke karijere.

Sarajevska grupa “Jutro” je samo godinu dana nakon svog osnivanja, inspirirana vlastitom pjesmom “Kad Bi’ Bio Bijelo Dugme”, odlučila promijeniti svoje ime u ono pod kojim ih danas prepoznajemo kao jedan od najvećih rock bendova sa ovih prostora.

Bebek ističe da su bili hit i prije nego što su postali “Bijelo dugme”, a onda su govorili da će biti sretni ako potraju pet godina:

– U showbusiness nije lako ni ući, ni održati se, a ja sam najsretniji na svijetu što danas mogu reći da sa 78 godina života imam 50 godina karijere, puno albuma, koncerata i druženja sa svijetom – kaže Bebek u emisiji Pressing N1.hr.

No, unatoč intenzivnom rock ‘n’ roll načinu života, “Bijelo dugme” je uspješno održavao na životu strogi kodeks.

– Postojala je jedna samosvijest. Ipak nismo bili klinci od 18 godina. Ja u tom trenu imam 30 godina, Goran ima 25 i jedini mlađi među nama je bio Ipe Ivandić. U tom vremenu, znaš šta ne bi smio i znaš šta moraš. Bili smo svjesni da postoje najmanje dvije stvari zbog kojih bi nas u svakom trenu mogli maknuti s pozornice, a jedna od njih je droga – objasnio je Bebek.

Čak i uz strog kodeks, bilo je ekscesa. Bebek se prisjetio incidenta u Hotelu Dubrovnik kada je zajedno s basistom Zoranom Redžićem, po uzoru na The Rolling Stonese, ozbiljno uneredio hotelsku sobu, nakon čega im je strogo zabranjen povratak u hotel.

S Goranom Bregovićem ne komunicira od 1984, ali imali su kratku obnovu odnosa 2005. godine.

– To je bilo sjajno i izgledalo je kao da smo uspostavili novu relaciju koja će nas moći podržati još par godina, međutim, to nije dovoljno. Mi nikad nismo izgradili prijateljske odnose na način da smo naslonjeni jedan na drugoga kao braća – kazao je Bebek.

ArtickeBottom