Zašto se McDonald’s povukao iz BiH

0
234
ArticleTop

Do danas nije detaljno razjašnjeno zbog čega se McDonald’s povukao iz Bosne i Hercegovine iako je u javnosti kružilo mnogo različitih informacija.

Pola godine od odlaska tog svjetskog lanca brze hrane iz BiH na Kantonalnom sudu je odbijena žalba McDonald’sa na rješenje o privremenoj mjeri, koje je stavljeno van snage, a zahtjev za mjeru osiguranja odbijen.

Krajem prošle godine McDonald’s je zatvorio sve objekte u BiH. To se desilo nakon što je McDonald’s Općinskom sudu u Sarajevu podnio zahtjev za mjeru osiguranja protiv lokalnog franšizera kompanije Gliese 581g. Zahtjev za mjeru osiguranja je podnesen pod opravdanjem da se spriječi nastanak štete mogućim nezakonitim radnjama, zbog zaštite ugleda te drugih aktivnosti. Sud je prihvatio zahtjev McDonald’sa i objekti su zatvoreni jer se taj svjetski brend više nije želio baviti poslom u BiH.

Ipak, u martu ove godine isti sud je poništio odluku o mjeri osiguranja, nakon čega McDonald’s ulaže žalbu. Kantonalni sud u Sarajevu je u junu potvrdio prethodnu odluku Općinskog suda iz marta i odbio žalbu McDonaldsa. Žalba je ocijenjena kao neosnovana.

Tako sada dolazimo u paradoksalnu situaciju da je poništena odluka o mjeri osiguranja na osnovu koje je između ostalog McDonald’s zatvorio svoje objekte u BiH.

Zašto se McDonald's povlači iz BiH? | Tuzlanski.ba
ArtickeBottom