Zašto je Albanija privlačna destinacija za ljetovanje

0
213
ArticleTop

Albanija je veoma privlačna priobalna destinacija za građane Bosne i Hercegovine posljednjih godina te se mnogi odlučuju da ljetuju na plažama Jadranskog i Jonskog mora.

Najčešće je cijena glavni faktor prilikom donošenja odluke o tome gdje provesti ljeto. Pa tako je novac prvenstveno razlog zbog kojeg se mnogi Bosanci i Hercegovci odlučuju svoj godišnji odmor provesti upravo na albanskom primorju.

Cijena smještaja varira, ali je veoma povoljna. Noć za dvije osobe u hotelima se kreće od 120 KM, dok je cijena smještaja u apartmanima još niža i kreće se od 70 KM. Osmodnevni aranžmani za jednu osobu koji uključuje prevoz i smješta u polupansionu za jednu osobu koštaju 495 KM.

Iako je Albanija još uvijek turistički neotkrivena i neistražena zemlja, pored pristupačnih cijena, pješčane obale i tirkizno plavo more privlači sve više posjetitelja, naročito iz naše zemlje.

Albanija, ljetovanje u Draču - Mondo Travel

Mnogi će se složiti da Albanija ima neke od najljepših plaža u Evropi. S kristalno plavom vodom, bijelim pješčanim plažama i jeftinim hranom bit ćete zadovoljni svojom odlukom da dođete ovdje umjesto. Plaže poput Xamila, Dhermija i Borsha su velike, prostrane i jednostavno fantasgične. Zapravo, sve plaže između Ksamila i Vlore su očaravajuće.

Sve je teže i teže pronaći netaknutu plažu na Sredozemnom i Jadranskom moru, ali jedan od tih dragulja skriven je u albanskom primorju. Riječ je o plaži Gjipe, koja je smješten u prijelaznom pojasu Jadranskog i Jonskog mora, krajolik je jedna od najposjećenijih atrakcija duž albanske rivijere.

Bez obzira na to, kanjon je dalje prepoznat kao važno prirodno područje, jer je dom brojnim endemskim vrstama. Budući da je skrivena podno kanjona, plaža je dostupna samo pješice tako da ćete morati malo pješačiti, ali vjerujte da se isplati. Savršena je za ljubitelje prirode i pružit će vam jedan od najboljih pogleda na albansku obalu. Plaža je od sitnog šljunka, more je kristalno čisto, a na plaži možete unajmiti kajak ili čak kampirati.

Ako mislite da će odmor u Albaniji proći samo na plaži varate se. Albanija je država s bogatom historijom te je prepuna znamenitosti koje možete posjetiti tokom ljetovanja.

Tu ćete pronaći i prekrasne UNESCO-ove gradove kao što Berat i Gjirokaster, koji imaju neke od najljepših primjera kuća iz doba Osmanskog carstva. Još jedno važno mjesto je Butrint, drevni grčki i kasnije rimski grad.

Tu je baština pod UNESCO-vom zaštitom, prekrasni dvorci i drevne utvrde razasute po cijeloj zemlji. Butrint ima rimske ruševine koje datiraju još od prije 2000 godina, zajedno s Beratom i Gjirokastrom, koje također imaju UNESCO-ove lokalitete koje svakako morate posjetiti.

ArtickeBottom