Zanimljive činjenice o biljkama

0
232
ArticleTop

Biljke su glavna grupa koja sadrži 642 porodice i 17. 020 rodova uključujući i organizme kao drveće, cvijeće, bilje i paprati.

Aristotel je podijelio sve žive stvari među biljkama, koje se ne miču ili imaju osjetljive organe i životinje. U sistemu podjele po Linnaeusu oni postaju: biljke – carstvo Vegetabilia (kasnije Plantae) i životinje – Animalia. Nakon toga postalo je jasno da carstvo Plantae sadrži nekoliko međusobno povezanih grupa zajedno s gljivama i nekoliko vrsta alga koje su uvrštene u novo carstvo.

Bez obzira na to one se i dalje često smatraju biljkama u mnogim kontekstima.

Doduše, svaki pokušaj da se biljke smjesti u samostalnu grupu doživio je neuspjeh, zbog toga što su biljke nejasno definirane prema pravilima koja postavlja moderna klasifikacija.

1. Biljke su nastale od zelenih algi, od kojih su evoluirale tako da su razvile specijalne reproduktivne organe zaštićene od nereprodukcije tkiva.

2. Prvo primitivno sjeme biljaka je sjeme paprati.

3. Na Zemlji ima više od 300.000 biljnih vrsta, a 80.000 je jestivo.

4. Približno 70-ak hiljada biljaka koristi se u liječenju, a moderna medicina pola od njih koristi kao sirovinu za proizvodnju lijekova.

5. Oko 10 hiljada otrovnih biljaka je u našem svijetu.

6. Najbrže rastuća biljka je baobab. Tokom dana može se povećati za 0,75 – 0,9 metara u visinu.

7. Istraženo je tek 1 % prašumskih biljaka koje pokazuju medicinski potencijal, a šume se nesmanjeno sijeku svake godine.

8. Amborzija može niknuti nakon 30 godina.

9. Najmanja orhideja na svijetu ima cvijet promjera samo 2 milimetra. Dok je najveća na svijetu orhideja tigrasta orhideja. Njeni cvjetovi mogu doseći dužinu i do 3 metra.

10. Na Novom Zelandu raste crna paprati poput stabla koja doseže 20 m visine i ima oko 50 cm šrinine. Japanski su naučnici otkrili da paprat uklanja zračenje iz tijela.

11. Hrastovi ne proizvode žireve dok ne navrše 50 godina starosti.

12. Mnogo ranije od ljudi, divlje ruže su se pojavile na Zemlji. Najstarije od njih su se pojavile prije 50 miliona godina.

13. Jedna od najzanimljivijih činjenica o lišću je da u Indiji postoji biljka s imenom “prevariti želudac”. Ako pojedete samo par listova ove biljke, ostajete siti čitavu sedmicu.

14. Lemna je najmanja biljka na svijetu.

15. Prva biljka koja je mogla procvjetati i proizvoditi sjeme u odsustvu gravitacije u svemiru bila je arabidopsis.

16. Najčešće drvo u ruskim šumama je ariša. Ova vrsta čini oko 40% svih šumskih stabala. Jedna od najtvrdokornijih biljaka, ariš može izdržati hladnoću i do -60 stepeni.

17. Na našoj planeti Zemlji postoji više od 10 hiljada otrovnih biljaka.

18. Šargarepa ima 0% masti

19. Drveće apsorbuje oko 10% nutrijenata iz tla, a ostatak iz atmosfere.

20. Kokos je sjemenka palminog drveta.

21. Na svijetu postoji 7.000 različitih vrsta jabuka.

22. Svježe ubrani krastavac miriše kao zmija otrovnica.

biljke zvuk stres - Informer.rs
ArtickeBottom