Za uzmimanje pijeska, školjki i kamenčića sa plaža na Sardiniji novčane i zatvorske kazne

0
659
ArticleTop

Kako bi spriječili kradljivce da operišu po plažama i prodaju sardinijski pijesak na internetu, italijanske vlasti su uvele ozbiljne mjere – pa čak i zatvorske kazne.

Italijansko ostrvo Sardinija poznato je po svojim divnim plažama i lijepim, bijelim pijeskom. Međutim, odnedavno je poznato i po kažnjavanju turista koji s istih tih plaža, kao suvenire, uzimaju pijesak.

S obzirom da ostrvo godišnje posjećuje veliki broj ljudi, vlasti Italije su donijele jedan veoma specifičan zakon, preciznije, zakon je iz 2017. godine, međutim, tek je skoro zaživio.

Ovaj zakon predviđa visoke novčane kazne, pa i zatvorske, ukoliko se ponese suvenir u vidu pijeska, školjki, ali i kamenčića.

Shodno ovome, u zadnje vrijeme je uhvaćena ukupno 41 osoba koja je pokušala da “ukrade” suvenir u vidu pijeska, šloljki i kamenčića.

Kazne su i više nego visoke, a idu i do 3.000 eura, pa se uzimanje suvenira s plaže, definitivno, ne isplati.

Uglavnom, turisti iz evropskih gradova, ali i građani iz ostalih italijanskih gradova često uzimaju pijesak i stavljaju ga u boce, kako bi ga prenijeli u svoje matične zemlje.

Zbog toga, policija je bila prinuđena da prilikom pretresa na aerodromima koristi, takozvane, X-zrake za otkrivanje boca punih pijeska koje su turisti skrivali u svojim koferima.

Prema riječima sardinijske policije, otkrili su da se pijesak ilegalno prodaje preko internet mreže i to po veoma visokoj cijeni.

Oni su, također, dodali da su sakupili veliki broj novčanih kazni u vrijednosti od 13.000 eura, a ukradeni “predmeti” su vraćeni svojim predjelima.

ArtickeBottom